Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„BREXITAS“
ES ir JK derybos dėl prekybos susitarimo vyks ir kitą savaitę
BNS
Unsplash

Derybos dėl Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės prekybos susitarimo bus tęsiamos ir kitą savaitę, ketvirtadienį pranešė pareigūnai, artėjant lapkričio 19-osios ES viršūnių susitikimui – galbūt paskutinei galimybei susitarimą patvirtinti. 

„Uoliai dirbame, siekdami susitarimo. Visą savaitgalį vyks derybos Londone, o kitą savaitę jos vyks Briuselyje“, – naujienų agentūrai AFP nurodė ES atstovas Danielis Ferrie.

Londono ir Briuselio derybos jau daug mėnesių stringa dėl tų pačių klausimų – prieigos prie žvejybos plotų ir vienodų konkurencijos sąlygų užtikrinimo ES ir JK bendrovėms.

Vienas su derybų eiga gerai susipažinęs ES diplomatas sakė, kad nepaisant intensyvių derybų „niekas nepasikeitė“ ir kad JK net atsiėmė savo ankstesnius kompromisinius pasiūlymus.

„Susitarimą reikės pasiekti kitą savaitę Briuselyje, nes kitaip susitarimo nebus“, – perspėjo diplomatas. Anot jo, kitą ketvirtadienį numatytas viršūnių susitikimas bus paskutinė galimybė susitarimui pasiekti.

Laikas spaudžia, nes ES ir JK parlamentai turi ratifikuoti pasiektą susitarimą iki sausio 1 dienos, kai baigiasi po „Brexito“ prasidėjęs Britanijai skirtas pereinamasis laikotarpis.

Be to reikės laiko paruošti teisės akto projektą, kad Europos Parlamentas galėtų dėl jo balsuoti gruodžio 16 dieną, nors teoriškai šią datą galima perkelti į vėlesnį laiką.

„Turi būti kažkas... arba nebus visai nieko“, – kalbėjo diplomatas. Tačiau šaltinis ES nurodė, kad „kol kas“ viršūnių susitikimo darbotvarkėje „Brexito“ net nėra.

Londone tebevykstant deryboms JK ministrų kabineto narys Michaelas Gove'as parlamentui sakė, kad „pažanga daroma, tačiau nesutarimai išlieka“.

Šeštadienį Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney pareiškė, kad nors susitarimas yra tikėtinas, „visiškai įmanoma, kad viskas subyrės, ir mes nepasieksime susitarimo“.

„Jeigu negalėsime pasiekti susitarimo, tai bus ypatinga politinė ir diplomatinė nesėkmė“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 12 16:30
Spausdinti