Meniu
Prenumerata

antradienis, birželio 25 d.


RUSIJOS AGRESIJA
ES kaip „nepriimtiną“ pasmerkė sieną su Estija žyminčių plūdurų pašalinimą
BNS
ELTA
ES Taryba
Josepas Borrellis.

Penktadienį Europos Sąjunga (ES) pasmerkė Rusijos veiksmus pašalinant sieną su Estija žyminčius plūdurus Narvos upėje.

„Šis incidentas pasienyje yra platesnio Rusijos provokuojančio elgesio ir hibridinių veiksmų modelio dalis, įskaitant dėl jos jūrų ir sausumos sienų Baltijos jūros regione. Tokie veiksmai yra nepriimtini“, – sakoma ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio pareiškime.

Estija ketvirtadienį pranešė, kad Rusijos pasieniečiai prieš aušrą pašalino dvi kaimynes skiriančius plūdurus Narvos upėje. Plūduriuojantys žymekliai reikalingi tam, kad laivai netyčia nenuklystų į svetimus vandenis, tačiau Rusija nesutiko su planuojamu maždaug pusės plūdurų išdėstymu, pranešė Estijos sienos apsaugos tarnyba.

Estijos premjerė Kaja Kallas sakė, kad jos šalis mėgina išsiaiškinti padėtį su Rusija. Pasak jos, tai dalis „platesnio Maskvos veiksmų modelio siekiant sukelti baimę ir nerimą“.

Estijos užsienio reikalų ministerija pareiškė šį žingsnį vertinanti kaip „provokuojantį sienos incidentą“, ir pareikalaus „nedelsiant grąžinti“ plūdurus. Šiuo klausimu palaikomi ryšiai su sąjungininkėmis, sakoma ministerijos pranešime.

Be to, į Estijos užsienio reikalų ministeriją iškviestas Rusijos laikinasis reikalų patikėtinis Estijoje Lenaras Salimullinas, pranešė Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsakhkna. „Mūsų atsakymas išlieka ramus ir aiškus“, – pridūrė jis.

Tuo metu Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne ir Vokietijos diplomatijos vadovė Annalena Baerbock po Rusijos provokacijų išreiškė solidarumą su Lietuva, Estija ir Suomija.

S. Sejourne pasmerkė ir nepriimtinomis pavadino Rusijos provokacijas prieš Lietuvą, Estiją ir Suomiją.

„Rusija suintensyvino savo provokacijas prie Europos Sąjungos sienų Estijoje, Suomijoje ir Lietuvoje“, – socialiniame tinkle „X“ parašė jis.

„Reiškiame visišką solidarumą su Estija, Suomija ir Lietuva“ po „nepriimtinų agresyvių Rusijos veiksmų“, nurodė prancūzų diplomatijos vadovas ir pridūrė, kad Paryžius drauge su sąjungininkais atidžiai stebi padėtį.

A. Baerbock savo ruožtu „X“ parašė: „Rusija kursto neramumus prie ES sienų. Stovime petys į petį su savo draugais Estijoje, Suomijoje ir Lietuvoje, ir atmetame šį agresyvų elgesį.“

„Solidarizuojamės su savo sąjungininkais Baltijos valstybėse ir Baltijos jūros [regione]", – pridūrė ji.

2024 05 24 14:34
Spausdinti