Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
ES lyderiai sutarė uždrausti kone visą rusiškos naftos importą
BNS
Pexels

Europos Sąjungos lyderiai, pasiekę kompromisą su Vengrija, antradienio naktį pritarė tam, kad būtų uždraustas kone visas rusiškos naftos importas, taip baudžiant Maskvą už karą Ukrainoje.

27 valstybių blokas ištisas savaites ginčijosi dėl siūlyto visiško rusiškos naftos embargo, bet susidūrė su nepajudinamu Vengrijos premjero Viktoro Orbano pasipriešinimu.

Briuselyje susitikę ES lyderiai parengė kompromisinį susitarimą, numatydami išimtį dėl rusiškos naftos, pristatomos į Europą naftotiekiais, Vengrijai įspėjus, kad tiekimo sustabdymas sugriautų jos ekonomiką.

„Susitarimas uždrausti rusiškos naftos eksportą į ES. Tai iškart apima daugiau kaip du trečdalius naftos importo iš Rusijos, atkertant didžiulį finansavimo šaltinį jos karo mašinai“, – viršūnių susitikimo metu socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis.

„Maksimalus spaudimas Rusijai nutraukti karą“, – pridūrė jis.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sakė, kad šiuo žingsniu „iš esmės iki metų pabaigos bus nutraukta maždaug 90 proc. naftos importo iš Rusijos į ES“, Vokietijai ir Lenkijai įsipareigojus atsisakyti tiekimo naftotiekiu į jų teritorijas.

„Rusija pasirinko tęsti savo karą Ukrainoje. Šįvakar, kaip europiečiai, vieningi ir solidarizuodamiesi su Ukrainos žmonėmis, mes imamės naujų ryžtingų sankcijų“, – tviteryje parašė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Jis taip pat kalbėjo, kad iki 2022-ųjų pabaigos turi būti nutraukta 90 proc. rusiškos naftos importo.

Ginčai dėl šeštojo sankcijų paketo supurtė Europos vienybę po penkių beprecedenčių ekonominių sankcijų Rusijai bangų dėl Kremliaus karo Ukrainoje.

Pagal kompromisą naftos embargo išimtis bus taikoma naftotiekiui „Družba“ – sankcijos galios tik rusiškai naftai, gabenamai į ES tanklaiviais.

Kompromisas dėl rusiškos naftos importo embargo buvo būtinas, teigė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Kad ir labai siauru liepteliu ėjome, radome tą kompromisą, kuris buvo būtinas. Manau, kad šiandien tiesiog galime pasidžiaugti rezultatu“, – po EVT posėdžio Briuselyje žurnalistams sakė jis.

Nepaisant dėl Vengrijos prieštaravimo paliktos spragos, naujausios sankcijos yra vienos griežčiausių iš ES paskelbtų priemonių.

ES iš Rusijos importuoja maždaug 26 proc. sau reikalingos naftos ir buvo kritikuojama dėl to, kad toliau moka Maskvai, nors siekia sustabdyti jos karą Ukrainoje.

Ch. Michelis sakė, kad naujasis sankcijų paketas taip pat apima didžiausio Rusijos komercinio banko „Sberbank“ pašalinimą iš tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, trijų valstybinių transliuotojų uždraudimą ir karo nusikaltimais kaltinamų asmenų įtraukimą į „juodąjį“ sąrašą.

Jis taip pat sakė, kad ES sutiko skirti Ukrainai 9 mlrd. eurų siekiant padėti patenkinti „skubius likvidumo poreikius“ .

„Barniai privalo liautis“

Dėl rusiškos naftos uždraudimo ES derėjosi ištisas savaites ir pirmadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino bloko lyderius baigti vidaus „barnius“.

Vaizdo ryšiu kalbėdamas ES viršūnių susitikimo Briuselyje dalyviams jis paragino juos priimti naujų veiksmingų sankcijų, įskaitant draudimą importuoti rusišką naftą.

„Visi barniai Europoje privalo liautis – vidaus rietenos tik skatina Rusiją daryti jums vis didesnį spaudimą“, – ES viršūnių susitikimui sakė V. Zelenskis.

„Laikas būti nebe atskiriems, nebe susiskaldžiusiems, o vienai visumai“, – pridūrė jis.

V. Orbanas, kuris dažnai prieštarauja ES ieškant bendros pozicijos, prieš pat susitikimą „geru sprendimu“ pavadino pasiūlymą sustabdyti tik tanklaiviais gabenamos rusiškos naftos importą.

„Tai reiškia, kad ant Vengrijos ekonomikos nebus numesta atominė bomba“, – sakė jis.

Tačiau V. Orbanas įspėjo, jog Budapeštui reikia „garantijos“, kad jis galės gauti rusiškos naftos ir jūra, jei kas nors nutiktų per Ukrainą einančiam naftotiekiui.

Pasak Ch. Michelio, ES „nusprendė imtis atitinkamų priemonių“, kad galėtų reaguoti ir užtikrinti „tiekimo saugumą“.

Grįžimas prie Vengrijos klausimo?

Išėjimo prie jūros neturinti Vengrija iš Rusijos naftotiekiu „Družba“ importuoja 65 proc. jai reikalingos naftos ir drauge su Slovakija bei Čekija prašė importo draudimo išimties.

Diplomatai sakė, kad atitinkamoms šalims embargo įvedimas buvo atidėtas dvejiems metams, bet Budapeštas norėjo mažiausiai ketverių metų ir beveik 800 mln. eurų europinio finansavimo naftos perdirbimo gamykloms adaptuoti.

U. von der Leyen sakė, kad ES „kuo greičiau vienaip ar kitaip“ sugrįš prie bandymų uždrausti naftos importą į Vengriją naftotiekiu „Družba“.

Vengrija blokavo rusiškos naftos embargą V. Orbanui neseniai užtikrintai laimėjus rinkimus ir pradėjus savo ketvirtą kadenciją. Kai kurie ekspertai skeptiškai vertina oficialius nerimo dėl rusiškos naftos draudimo pareiškimus.

Padėtį komplikuoja faktas, kad Briuselis dar nėra patvirtinęs paramos Budapeštui iš 800 mlrd. eurų ES atsigavimo po COVID-19 pandemijos fondo, tęsiantis Bendrijos nesutarimams su Vengrija dėl teisinės valstybės principų laikymosi ir žmogaus teisių.

Nutraukiamas dujų tiekimas

Vėlai pirmadienį paskelbtame vaizdo pareiškime ukrainiečiams V. Zelenskis naftos embargą pavadino „labai svarbiu dalyku“ bet kokiam sankcijų paketui.

„Manau, kad Europai bet kuriuo atveju teks atsisakyti rusiškos naftos ir naftos produktų, nes tai susiję su pačių europiečių nepriklausomybe nuo [ginklu paverstos] Rusijos energijos“, – sakė jis.

Tuo metu Nyderlandai ir Danija antradienį turi prisidėti prie didėjančio Europos šalių, kurioms Rusija nutrauks dujų tiekimą, būrio. Tiekimas nutraukiamas valstybėms atsisakant mokėti Rusijos dujų milžinei „Gazprom“ rubliais.

Po vasario 24 dienos invazijos į Ukrainą Maskva pareikalavo klientų iš „nedraugiškų šalių“, įskaitant ES valstybes nares, mokėti už dujas rubliais, taip norėdama išvengti Vakarų finansinių sankcijų jos centriniam bankui.

„Gazprom“ nuo antradienio nutrauks tiekimą Nyderlandų energetikos įmonei „GasTerra“, iš dalies valdomai valstybės, kai olandai atsisakė mokėti už rusiškas dujas rubliais, informavo Nyderlandų įmonė.

Danijos energetikos grupė „Orsted“ pirmadienį išplatino pranešimą, kuriuo patvirtino atmetanti vienašališką Maskvos sprendimą dėl atsiskaitymų už rusiškas dujas tik rubliais ir perspėjo, kad jų tiekimas gali būti nutrauktas praėjus gegužės 31-osios terminui.

Anksčiau Rusija dujų tiekimą vamzdynais jau nutraukė trims ES valstybėms narėms – Lenkijai, Bulgarijai ir Suomijai, taip pat atsisakiusioms už jas mokėti rubliais. ES šį Rusijos sprendimą pavadino šantažu.

ES griežtinant ekonomines sankcijas Maskvai, ši tęsia puolimą Ukrainos rytiniame Donbaso regione, kur pasiekė tam tikrų laimėjimų, taip pat ir pramoniniame Sjevjerodonecke, kur artėja prie miesto centro.

„Padėtis Sjevjerodonecke tokia sudėtinga, kokia tik gali būti“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ paskelbė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

Pasak jo, visas regionas nepaliaujamai bombarduojamas – iš oro, artilerijos ir tankų.

V. Šimkus: Rusijai palikta galimybė susirasti naujas rinkas naftai

Europos Sąjungos (ES) lyderiams šeštuoju sankcijų paketu sutarus dėl embargo naftai iš Rusijos, šio žingsnio veiksmingumas mažėja dėl ilgo pereinamojo laikotarpio, sako „Swedbank“ vyresnysis ekonomistas Vytenis Šimkus.

Antradienio naktį sutarta, kad kad embargas būtų taikomas jūra gabenamai rusiškai naftai, šia išimtimi naftotiekiams siekta sulaukti naujoms sankcijoms nepritarusios Vengrijos ir kitų nuo šių išteklių priklausomų šalių paramos.

„Manau, kad didesnė problema yra pakankamai ilgas pereinamasis laikotarpis, per kurį Rusija gali nukreipti srautus, organizuoti laivus ne į Europą, kur įprastai parduodavo savo naftą, o į kitas šalis, Aziją, Afriką. Pusė metų yra pakankamai ilgas laiko tarpas surasti alternatyvius kelius rusiškai naftai, dėl to sankcijų veiksmingumas, mano supratimu, mažėja“, – antradienį LRT radijui sakė V. Šimkus.

Anot V. Šimkaus, ribojimai laivybai būtų veiksmingesni, nes jie užkirstų kelią Rusijai rasti alternatyvių kelių savo naftos išvežimui į naujas rinkas.

„Čia, ko gero, praleista proga įgyvendinti kitus labai svarbius žingsnius, apie kuriuos kalbėta šeštojo paketo pradžioje laivybai ir laivų draudimui, nes dėl europiečių dominavimo laivybos industrijoje, kuri labai veiksminga priemonė neleisti Rusijai rasti tų alternatyvių kelių, nes būtų neįmanoma tos naftos plukdyti kitur“, – kalbėjo jis.

Šeštuoju sankcijų paketu, be kitų ribojimų, iš tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT bus pašalintas didžiausias Rusijos komercinis bankas „Sberbank“.

V. Šimkus sako, jog tai užkerta papildomas galimybes Rusijos ekonomikai gali turėti kontaktų su Vakarais, nors šios sankcijos ir ne tokios reikšmingos, tačiau yra svarbus žingsnis.

„Tai turi reikšmės ir sukuria papildomų trikdžių vykdyti paprastą prekybą Rusijai, vartoti prekes. Jau kurį laiką „Sberbank“ galioja amerikietiškosios sankcijos ir tos europinės sankcijos dabar turės mažesnės įtakos, bet tai svarbus žingsnis ir tuos žingsnius reikia tęsti“, – teigė „Swedbank“ vyresnysis ekonomistas.

Septintuoju ES sankcijų paketu ketinama taikyti embargą likusiai naftai ir gamtinėms dujoms, jeigu tai pavyktų pasiekti, jos ateityje galėtų netgi sunaikinti Rusijos naftos gavybos pramonę, sako V. Šimkus.

„Trumpuoju laikotarpiu neturėtų įtakos Rusijos galimybėms galimybės vykdyti karą, agresiją, bet kalba eina apie ilgojo laikotarpio ekonominio potencialo sunaikinimą. Žinoma situacija iš energetikos sektoriaus stebėtojų, kad jos saugyklos yra pilnos, nes daug kas atsisako pirkti naftą, o tai reiškia, kad jiems reikės stabdyti naftos gavybą, o ją sustabdžius pradėti iš naujo yra labai sudėtinga pasitraukus Vakarų energetikos bendrovėms. Kuo labiau spaudžiame Rusiją, tuo mažėja galimybė gręžti naftą ateityje ir galbūt amžiams sunaikinama ta galimybė“, – sakė V. Šimkus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 31 09:23
Spausdinti