Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MIGRANTAI
ES Ministrų taryba atvėrė kelią imtis sankcijų dėl migrantų krizės
BNS
Scanpix
Migrantai Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje.

Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai modifikavo sankcijų Baltarusijai režimą, atverdami kelią imtis naujų suvaržymų reaguojant į migrantų krizę prie Bendrijos sienos su Baltarusija.

„ES Ministrų taryba peržiūrėjo sankcijų režimą atsižvelgiant į padėtį prie ES ir Baltarusijos sienos“, – rašoma pirmadienį paskelbtame pareiškime.

Jame pažymima, kad dabar Briuselis galės persekioti fizinius ir juridinius asmenis, prisidedančius prie Aliaksandro Lukašenkos režimo veiklos, kuria, ES nuomone, siekiama kurstyti migracijos krizę pasienyje su Bendrija.

„Šis sprendimas rodo Europos Sąjungos ryžtą neleisti naudoti migrantų politiniais tikslais“, – sakė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrelis.

„Mes užkertame kelią tokiai nežmoniškai ir neteisėtai praktikai. Tuo pat metu mes dar kartą pabrėžiame, jog laikome neleistinomis režimo tęsiamas represijas prieš savo gyventojus, ir atitinkamai reaguosime“, – pridūrė jis.

Lenkijos visuomeninis radijas citavo neįvardytus šaltinius Briuselyje, sakiusius, kad sankcijos gali būti įvestos beveik 30-iai asmenų ir juridinių subjektų, prisidedančių prie migrantų gabenimo iš Vidurinių Rytų ir Šiaurės Afrikos į Baltarusiją, taip pat mėginimo juos išstumti į ES teritoriją.

Į juodąjį sąrašą tikriausiai pateks Baltarusijos valstybinė oro bendrovė „Belavia“, daug prisidėjusi prie migrantų krizės aštrinimo, nors ji paskelbė nebeskraidinsianti Irako, Afganistano, Sirijos ir Jemeno piliečių iš Turkijos ir Jungtinių Arabų Emyratų. Sankcijos taip pat gali būti taikomos Sirijos ir Irako oro vežėjams.

Visgi suvaržymų tikriausiai nebus nustatyta Turkijos oro vežėjams, nutraukusiems bendradarbiavimą su „Belavia“ ir nebeparduodantiems bilietų migrantams į Minską.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 15 13:27
Spausdinti