Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


ES IR IRANAS
ES nagrinėja Irano atsakymą į „galutinį“ branduolinio susitarimo projektą
BNS
Unsplash
Teheranas.

Europos Sąjunga antradienį pareiškė nagrinėjanti Irano atsakymą į „galutinį“ susitarimo dėl 2015 metų branduolinės sutarties su didžiosiomis valstybėmis atgaivinimo projektą, kurį ji pateikė per derybas Vienoje.

Jungtinės Valstijos jau pirmadienį pranešė, kad informuoja ES užsienio politikos vadovą Josepą Borrellį apie savo atsakymą į jo rugpjūčio 8 dieną pateiktą susitarimo tekstą.

Galimas susitarimas, dėl kurio gali būti panaikintos JAV sankcijos Irano naftos gavybai, siekiančiai 2,5 mln. barelių per parą, jau paskatino kainų kritimą pasaulio rinkose, o JAV naftos ateities sandorių kaina sumažėjo beveik 3 proc. ir buvo mažesnė nei 90 JAV dolerių už barelį.

J. Borrellio, koordinavusio derybas dėl Irano ir JAV sugrįžimo prie branduolinio susitarimo, atstovas spaudai sakė, kad Irano atsakymo sulaukė pirmadienio vakarą.

„Mes jį nagrinėjame ir konsultuojamės su kitomis JCPOA dalyvėmis bei JAV dėl tolesnių veiksmų“, – sakė atstovas spaudai, kalbėdamas apie vadinamąjį Bendrąjį visapusišką veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Irano oficialioji naujienų agentūra IRNA anksčiau antradienį pranešė, kad „susitarimas bus sudarytas, jei Jungtinės Valstijos reaguos realistiškai ir lanksčiai“ į Irano atsaką.

Penktadienį IRNA skelbė, kad Iranas gali pritarti Europos Sąjungos parengtam „galutiniam“ susitarimo tekstui, kuriuo siekiama išsaugoti susitarimą, ribojantį Irano branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą.

Susitarimas buvo sustabdytas nuo 2018 metais, kai iš jo pasitraukė Jungtinės Valstijos, vadovaujamos tuometinio prezidento Donaldo Trumpo, kurio administracija sugrąžino žlugdančias sankcijas Iranui.

Neįvardytas Irano diplomatas, kurį cituoja IRNA, anksčiau nurodė, kad „Europos Sąjungos pasiūlymai yra priimtini, jei suteiks garantijų Iranui dėl daugelio klausimų, susijusių su sankcijomis ir saugikliais“, ir atvers kelią išspręsti nesutarimus su Tarptautine atominės energijos agentūra (TATENA).

Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Kinija, Vokietija, Iranas ir Rusija, taip pat, netiesiogiai, Jungtinės Valstijos, anksčiau rugpjūtį atnaujino derybas dėl branduolinės sutarties po kelių mėnesių pertraukos.

ES koordinuojamos derybos dėl vadinamojo JCPOA prasidėjo 2021 metų balandį, bet šių metų kovą įstrigo.

Praėjusį antradienį ES išreiškė viltį, kad Teheranas ir Vašingtonas „labai greitai“ atsakys į „galutinį tekstą“, turintį išgelbėti 2015 metų susitarimą.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas sakė, kad po ilgų derybų „mums svarbu patikrinti“, ar sankcijos yra panaikinamos praktiškai.

JAV Valstybės departamento atstovas nurodė, jog galutinį susitarimą turi sudaryti Iranas. Jis atmetė pranešimus apie keliamus reikalavimus, dėl kurių nebuvo derėtasi.

„Tikrai manome, kad tai, dėl ko buvo galima derėtis, buvo suderėta, ir esame pasirengę siekti abipusio grįžimo prie JCPOA laikymosi“, – sakė N. Price'as.

2022 08 16 12:15
Spausdinti