Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ES PARAMA UKRAINAI
ES papildė Ukrainos apginklavimo fondą 3,5 mlrd. eurų
ELTA
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Trečiadienį Europos Sąjunga (ES), nusiteikusi toliau remti Ukrainą, susitarė 3,5 mlrd. eurų papildyti fondą, skirtą sumokėti už ginklus Ukrainai.

ES pirmininkaujanti Švedija per susitikimą Briuselyje pranešė, kad pasiektas susitarimas stiprinti Europos taikos priemone vadinamą fondą.

Ginkluotei Ukrainai 27 ES šalys jau išnaudojo maždaug 5,5 mlrd. eurų iš šio bendro fondo, įsteigto 2021 m. siekiant paremti šalis partneres visame pasaulyje. 3,6 mlrd. eurų buvo skirta kompensuoti ES narėms už Ukrainai suteiktus ginklus, 2 mlrd. eurų – Kyjivo aprūpinimo šaudmenimis programai.

ES vadovai dar praėjusių metų pabaigoje 2 mlrd. eurų papildė fondą, turintį veikti iki 2027 m., ir iš esmės susitarė pridėti dar mažiausiai 3,5 mlrd. eurų. Kai kurios ES šalys siekia dar labiau padidinti fondą, kad pakaktų pinigų karinei paramai šalims partnerėms Afrikoje ir kituose regionuose.

Briuselio teigimu, nuo plataus masto Rusijos invazijos pradžios ES valstybės narės ir bendras bloko fondas Ukrainai apginkluoti skyrė apie 15 mlrd. eurų. ES taip pat moko tūkstančius Ukrainos karių ir vasarį pranešė, kad iki šių metų pabaigos apmokys jų 30 tūkstančių.

2023 06 21 15:18
Spausdinti