Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SVEIKATOS APSAUGA
ES planuoja centralizuotai pirkti vakcinas nuo beždžionių raupų
BNS
Beždžionių raupai.

Europos Sąjunga (ES) tariasi dėl centralizuoto vakcinų bei vaistų nuo beždžionių raupų pirkimo, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė Europos Komisija, nurodžiusi, kad dėl detalių turėtų būti sutarta „artimiausiomis dienomis“.

Už šios iniciatyvos įgyvendinimą bus atsakinga Europos pasirengimo ekstremaliosioms sveikatos situacijoms ir reagavimo į jas institucija (HERA).

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) skelbia, kad per beždžionių raupų protrūkį pasaulyje jau nustatyta 219 užsikrėtimo šia virusine liga atvejų.

Daugiausiai užsikrėtimo atvejų – 71 – užregistruota buvusioje ES narėje Jungtinėje Karalystėje. Ispanijoje jų patvirtinta 51, Portugalijoje – 37.

Europos Komisijos atstovas sveikatos apsaugos reikalams Stefanas de Keersmaeckeris (Stefanas de Kersmekeris) naujienų agentūrai AFP sakė, kad „HERA iš tiesų bendradarbiauja su valstybėmis narėmis ir gamintojais dėl vakcinų ir vaistų nuo beždžionių raupų pirkimo“.

Visos 27 Bendrijos narės sutarė, kad HERA jų vardu „kuo greičiau“ nupirks skiepų, sakė jis ir pridūrė: „Dėl tikslios tvarkos su valstybėmis narėmis bus sutarta artimiausiomis dienomis“.

S. de Keersmaeckeris sakė, kad „jokių skaičių komentuoti negalime“.

Nors ES jau ėmėsi centralizuoto vaidmens, koordinuodama milijardų COVID-19 vakcinų dozių įsigijimą pagal išankstinio pirkimo sutartis, S. de Keersmaeckeris sakė, kad situacija dėl beždžionių raupų yra kitokia.

Skiepijimas nuo beždžionių raupų „bus vykdomas tik tam tikrais atvejais, nes viruso užkrečiamumas ir jo keliama rizika nelygintini su COVIDu“, sakė jis.

ECDC ketvirtadienį nurodė, kad nors beždžionių raupų atvejų skaičius per savaitę išaugo penkis kartus, užkrėtimo rizika išlieka „labai maža“.

Užsikrėtimo beždžionių raupais, kurie yra endeminiai keliose Vakarų ir Vidurio Afrikos šalyse, atvejų jau nustatyta beveik 20 pasaulio valstybių, įskaitant Jungtines Valstijas, Australiją, Jungtinius Arabų Emyratus ir dar 11 šalių.

Nors daugelis beždžionių raupų atvejų nustatyta tarp vyrų, turėjusių lytinių santykių su kitais vyrais, ekspertai sako, jog nėra įrodymų, kad tai lytiškai plintanti liga. Panašu, kad virusas perduodamas per artimą kontaktą užsikrėtusiu asmeniu, ant kurio odos yra pūslių.

Ligos simptomai panašūs į raupų, tačiau daug lengvesni, ir dauguma žmonių pasveiksta per tris ar keturias savaites.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 27 10:18
Spausdinti