Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


VALIUTOS
ES pritarė Ukrainos grivinų keitimui į eurus oficialiu kursu
BNS
BNS Foto

Europos Sąjunga nusprendė suteikti Ukrainos pabėgėliams lengvesnę prieigą prie jų valiutos, kad jie galėtų be papildomų išlaidų išsikeisti grivinos bankrotus į Bendrijos narių valiutas, kurių pagrindinė yra euras.

Europos Vadovų Taryba (EVT) pranešė, kad valstybių narių ambasadoriai patvirtino jos rekomendaciją dėl grivinų banknotų konvertavimo, ir tikimasi, kad ši iniciatyva bus oficialiai priimta bei įsigalios balandžio 19-ąją.

Daugeliui iš jau 4,6 mln. ukrainiečių, kurie po Rusijos invazijos plūstelėjo į Europą, sunku išsikeisti pinigus, nes daugelis Europos bankų atsisako priimti grivinas.

Karas smarkiai sutrikdė Ukrainos ekonomiką ir privertė šalies centrinį banką apriboti grivinų keitimą, kad išsaugotų svarbias tvirtų valiutų – JAV dolerių ir eurų – atsargas.

Spręsdamos šią problemą, Lenkija, Čekija ir kitos ES šalys jau sukūrė schemas, užtikrinančias tam tikrą valiutos keitimo lygį. Anksčiau šį mėnesį EVT rekomendavo visoms valstybėms narėms padaryti tą patį.

„Bendrijos valstybės narės raginamos sukurti nacionalines schemas, kurios leistų keisti grivinas panašiomis sąlygomis visoje ES“, – teigiama EVT pareiškime.

Pagal šią schemą Ukrainos pabėgėliams, įskaitant vaikus, būtų sudarytos sąlygos ES valstybėse nemokamai išsikeisti iki 10 tūkst. grivinų (310 eurų) į vietos valiutą.

Konvertavimas turėtų būti atliekamas pagal oficialų Ukrainos centrinio banko nustatytą grivinos keitimo kursą, o sistema turėtų būti taikoma ne trumpiau kaip tris mėnesius, teigiama pranešime.

Europos Komisija - ES vykdomoji institucija - taip pat pasiūlė skirti 40 eurų per savaitę kiekvienam iš Ukrainos pabėgėliui, ieškančiam prieglobsčio 27 šalių bloke, ne ilgiau kaip 13 savaičių.

ES jau siūlo ukrainiečiams laikiną apsaugos statusą iki trejų metų, leidžiantį jiems gyventi ir dirbti bloke, gauti būstą, švietimo ir sveikatos priežiūros paslaugas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 14 11:06
Spausdinti