Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RUSIJA IR UKRAINA
ES reiškia susirūpinimą dėl Rusijos karinių manevrų prie Ukrainos sienos
BNS
Scanpix
Rusijos karinė technika, įskaitant tankus ir šarvuočius, Smolensko srityje.

Europos Sąjunga penktadienį išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos karinių veiksmų netoli Ukrainos sienos, Vašingtonui pareikalavus Maskvo paaiškinimo dėl šių manevrų.

„Toliau stebime situaciją. Iki šiol surinkta informacija kelia gana didelį nerimą“, – žurnalistams sakė ES atstovas užsienio reikalams Peteris Stano.

Pasak jo, 27 valstybių blokas stebi padėtį kartu su partneriais, įskaitant JAV ir Jungtinę Karalystę, ir yra „pasirengęs prireikus imtis tolesnių veiksmų“.

Amerikiečių diplomatijos vadovas Antony Blinkenas trečiadienį perspėjo Rusiją nedaryti dar vienos „rimtos klaidos“ dėl Ukrainos, Vašingtonui reikalaujant pasiaiškinti dėl karių judėjimo prie sienos.

Pasitikdamas Ukrainos užsienio reikalų ministrą Vašingtone A. Blinkenas pareiškė, kad jo šalis „nerimauja dėl pranešimų apie neįprastą Rusijos aktyvumą šalia Ukrainos“.

„Aiškiai nesuprantame Maskvos ketinimų, bet žinome jos žaidimo taisykles“, – sakė A. Blinkenas per bendrą spaudos konferenciją.

„Nerimaujame, kad Rusija gali padaryti rimtą klaidą, bandydama pakartoti savo veiksmus 2014 metais, kai ji sutelkė pajėgas palei sieną, įžengė į suverenią Ukrainos teritoriją ir tai darė melagingai teigdama, kad reagavo į provokaciją“, – pridūrė valstybės sekretorius.

Anot Pentagono atstovo Johno Kirby, pastarojo meto Rusijos manevrai yra „neįprasti savo mastu ir apimtimi“.

„Nėra visiškai aišku, kokie yra Rusijos ketinimai“, – pabrėžė jis.

Ukrainos rytuose tęsiasi jau tūkstančių gyvybių pareikalavęs karas su Maskvos remiamais separatistais. Konfliktas prasidėjo 2014 metais, tuojau po Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, šią savaitę lankydamasi Vašingtone, aptarė Ukrainos padėtį ir su tuo susijusius klausimus su JAV prezidentu Joe Bidenu.

„ES ir JAV visokeriopai remia Ukrainos teritorinį vientisumą“, – po susitikimo socialiniame tinkle „Twitter“ parašė U. von der Leyen.

„Ir visiškai palaikome jų pastangas modernizuoti savo ekonomiką bei stiprinti atsparumą“, – pridūrė ji.

Vienas NATO pareigūnas pareiškė, kad JAV vadovaujamas aljansas „yra budrus ir nuolat stebi Rusijos pajėgų judėjimą“.

„Svarbu užtikrinti skaidrumą ir išvengti bet kokių klaidingų apskaičiavimų“, – pažymėjo jis.

Ukrainos užsienio reikalų ministras pirmadienį ketina pasitarti Briuselyje su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 12 15:30
Spausdinti