Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SPRENDIMAS
ES sankcijos Rusijai pratęsiamos dar pusei metų
BNS
Pixabay
ES vėliava.

Europos Sąjungos Tarybos sprendimas dar pusmečiui pratęsti ekonomines sankcijas Rusijai penktadienį buvo paskelbtas oficialiajame ES žurnale.

„Sprendimas įsigalioja kitą dieną po publikavimo, – sakoma paskelbtame dokumente. – Sprendimas galios iki 2021 metų liepos 31 dienos.“ Sprendimą ES Taryba patvirtino ketvirtadienį.

Ekonominės sankcijos vieniems metams buvo įvestos 2014-ųjų liepos 31 dieną, atsakant į „Rusijos veiksmus, destabilizuojančius padėtį Ukrainoje“. 2014 metų rugsėjį priemonės buvo sugriežtintos.

2015 metų kovo 19 dieną ES Taryba nusprendė susieti ekonominių sankcijų galiojimo terminą su visišku Minsko susitarimų įgyvendinimu. Tuo metu buvo numatoma susitarimus įgyvendinti iki 2015-ųjų gruodžio 31 dienos.

Taip neįvyko, todėl ES Taryba pratęsė sankcijas iki 2016 metų liepos 31 dienos. Nuo 2016-ųjų liepos priemonės kas pusę metų pratęsiamos.

Prieš kiekvieną eilinį pratęsimą per ES viršūnių susitikimus išklausomi „Normandijos formato“ dalyvių Vokietijos ir Prancūzijos pranešimai apie padėtį dėl Minsko susitarimų įgyvendinimo.

Ekonominės sankcijos apima patekimo į ES kapitalo pirminę ir antrinę rinkas ribojimą penkioms Rusijos finansinėms įstaigoms, kuriose valstybė turi daugiau kaip pusę įstatinio kapitalo, ir jų dukterinėms įmonėms, kuriose šios organizacijos turi daugumą akcijų ir kurios įsteigtos ne ES teritorijoje, taip pat trims didelėms Rusijos energijos kompanijoms ir trims gynybos sektoriaus kompanijoms.

Taip pat draudžiamas ginklų eksportas ir importas, dvejopos paskirties prekių eksportas į Rusiją kariniams poreikiams ar rusų armijai, ribojamos Rusijos galimybės gauti tam tikrų strateginę reikšmę turinčių technologijų ir paslaugų, kurias galima panaudoti naftos gavybai ir sektoriaus plėtrai.

Be ekonominių sankcijų, Rusijai taikomos ir kitos ES varžomosios priemonės dėl Ukrainos krizės: individualios sankcijos ir su Krymo aneksija susijusios priemonės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 18 12:31
Spausdinti