Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ITALIJOS PARLAMENTO RINKIMAI
ES tikisi „konstruktyvaus bendradarbiavimo“ su nauja Italijos vyriausybe
BNS
Scanpix
G. Meloni.

Europos Komisija pirmadienį pareiškė besitikinti konstruktyvių santykių su nauja Italijos vyriausybe, visuotinius rinkimus šioje šalyje laimėjus euroskeptiškai partijai.

EK iš principo bendradarbiauja „su vyriausybėmis, kurios suformuojamos po rinkimų“, per spaudos konferenciją sakė Europos Sąjungos atstovas spaudai Ericas Mameris.

„Ne kitaip yra ir šiuo atveju. Žinoma, tikimės, kad konstruktyviai bendradarbiausime su naujomis Italijos valdžios institucijomis“, – pridūrė jis.

Italijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Giorgia Meloni anksčiau pirmadienį sakė, kad yra pasirengusi valdyti dėl „visų italų“, jos partijai „Italijos broliai“ (it. Fratelli d'Italia) laimėjus sekmadienį įvykusius visuotinius rinkimus.

Kaip rodo prognozės, maždaug ketvirtadalis rinkėjų parėmė G. Meloni partiją. Tačiau neofašistinių šaknų turinti partija vadovauja koalicijai, turinčiai gauti daugumą parlamente.

G. Meloni sėkmė žymi didžiulį pokytį Italijoje – vienoje iš Europos Sąjungos steigėjų bei trečioje pagal dydį euro zonos ekonomikoje – ir visoje ES, kur neseniai rinkimuose labai gerai pasirodė Švedijos kraštutiniai dešinieji.

G. Meloni, kurios rinkimų kampanijos šūkis buvo „Dievas, šalis ir šeima“, turi tapti pirmąja moterimi šalies ministrės pirmininkės poste ir vadovauti labiausiai į politinio spektro dešinę nutolusiai italų vyriausybei nuo Antrojo pasaulinio karo.

2022 09 26 14:15
Spausdinti