Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


EUROPIETIŠKOS SVAJONĖS PABAIGA
ES uždaro duris Gruzijai
IQ
Scanpix
Proeuropietiški protestai Gruzijoje pralaimėjo.

Gruzijos viltys įstoti į Europos Sąjungą buvo įšaldytos, praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai Pietų Kaukazo šaliai buvo suteiktas kandidatės statusas.

Antradienį kalbėdamas Tbilisyje vykusiame ES plėtros renginyje, ES ambasadorius Gruzijoje Pawelas Herczyńskis pareiškė, kad „deja, Gruzijos stojimo į ES procesas kol kas sustabdytas“ po praėjusį mėnesį priimto šalių narių vadovų sprendimo.

Šis žingsnis žengtas po to, kai buvo plačiai pasmerktas valdančiosios „Gruzijos svajonės“ partijos priimtas naujas įstatymas, pagal kurį Vakarų remiamos nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės bus įvardytos kaip „užsienio agentai“. Šis teisės aktas atspindi Rusijoje taikomas taisykles, kuriomis siekiama užgniaužti nesutarimus ir uždaryti pilietinės visuomenės grupes.

Dešimtys tūkstančių gruzinų išėjo į gatves protestuoti prieš įstatymą, už kurį gegužės pabaigoje balsavo įstatymų leidėjai, o riaušių policija miniai išsklaidyti panaudojo ašarines dujas ir lazdas. Valdžios institucijos sulaikė ir sumušė opozicijos lyderius, o ES ir JAV pasmerkė smurtą.

Gruzijos valdančioji partija teigia, kad įstatymai reikalingi siekiant užkirsti kelią užsienio kišimuisi. Tačiau jo priėmimas kartu su kitu Maskvos įkvėptu įstatymo projektu, pagal kurį kovojant su „propaganda“ būtų pažeistos LGBTQ+ asmenų teisės, ir stiprėjanti antivakarietiška retorika sukėlė nuogąstavimų dėl šalies raidos.

Briuselis įspėjo, kad vadinamasis užsienio agentų įstatymas yra nesuderinamas su naryste, nes praėjusį gruodį Gruzijai buvo suteiktas kandidatės statusas, nepaisant perspėjimų dėl atsilikimo žmogaus teisių srityje ir nesugebėjimo įgyvendinti svarbiausių reformų.

Pasak J. Herczyńskio, priėmus sprendimą įšaldyti Gruzijos narystės procesą, taip pat bus sustabdyta finansinė parama iš Europos taikos priemonės, ES nebiudžetinio atsparumo fondo, – sustabdyti 30 mln. eurų mokėjimai. Tokie sektoriai kaip žemės ūkis, vyndarystė ir kitos svarbios pramonės šakos priklauso nuo ES ir JAV pagalbos agentūrų paramos.

„Liūdna matyti, kad ES ir Gruzijos santykiai yra tokiame žemame taške, kai jie galėjo būti aukščiausiame lygyje“, – sakė Herczyńskis.

Vašingtonas netgi įvedė sankcijas pagrindiniams „Gruzijos svajonių“ politikams, kurie, pasak jo, „prisideda prie demokratijos Gruzijoje žlugdymo“ ir kenkia jos keliui į ES. Be to, kaip pirmadienį pareiškė JAV ambasadorius Michaelas Carpenteris, Nacionalinės saugumo tarybos vyresnysis patarėjas Europos klausimais, Vašingtonas peržiūri bendradarbiavimą su Tbilisiu, nes Gruzijos vyriausybė pasuko klaidinga kryptimi, kalbant apie euroatlantinės integracijos perspektyvas. Tai taip pat atsiliepia Gruzijos galimybėms tapti NATO nare.

„Atvirai kalbant, kai matome pilietinės visuomenės persekiojimą, kai priimami įstatymai, kuriais ribojama pagrindinių laisvių erdvė Gruzijoje, tai nesuderinama su vertybėmis, kuriomis grindžiama NATO, ir, atvirai kalbant, nemanome, kad tai suderinama su euroatlantine integracija, įskaitant ES“, – spaudos konferencijoje Vašingtine kalbėjo M. Carpenteris.

2024 07 09 12:35
Spausdinti