Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 17 d.


IZRAELIS
ES užsienio reikalų ministrai surengs skubias derybas dėl Izraelio
BNS
Scanpix
J. Borrellis.

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai antradienį surengs skubias derybas dėl padėties Izraelyje ir Gazos Ruože, palestiniečių grupuotei „Hamas“ pradėjus netikėtą puolimą, sakė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Rytoj šaukiu skubų ES užsienio reikalų ministrų susitikimą situacijai Izraelyje ir regione aptarti“, – pirmadienį socialinėje žiniasklaidoje paskelbė J. Borrellis.

J. Borrellis ir keli ES užsienio reikalų ministrai šiuo metu lankosi Omane, kur vyksta ilgai planuotos derybos su Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos valstybėmis narėmis.

Jo atstovas spaudai Peteris Stano nurodė, kad ES šiuo metu derybas veda mišriu būdu – ir gyvai, ir nuotoliniu.

ES griežtai pasmerkė precedento neturintį „Hamas“ išpuolį, išprovokavusį Izraelio smūgių Gazos Ruože virtinę.

Per išpuolį žuvo daugiau kaip 700 izraeliečių ir mažiausiai 100 buvo pagrobta.

Pasak palestiniečių pareigūnų, per Izraelio vykdomą atsakomąją bombardavimo kampaniją Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

P. Stano pažymėjo, kad Europos Komisija šiuo metu nagrinėja, kaip „Hamas“ išpuolis gali paveikti dabartinę ir būsimą ES finansinę paramą palestiniečiams.

„Bet koks ES pozicijos koregavimas ir reakcija į tai, kas vis dar vyksta šioje vietoje, bus pateikta po šio susitikimo (antradienį) kaip suderinta ES pozicija“, – teigė atstovas spaudai.

ES 2021–2024 metais Palestinai numatė skirti apie 1,2 mlrd. eurų, įskaitant paramą mokykloms, ligoninėms ir darbo užmokesčiui.

EK tvirtina, kad jokia pagalba niekada nebuvo skiriama „Hamas“ ar kitoms kovotojų grupuotėms finansuoti.

2023 10 09 16:02
Spausdinti