Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ATSAKAS RUSIJAI
Estija parodė vietą Maskvos patriarchato vietininkui
BNS

Estija toliau valosi nuo Kremliaus agentų. Talinas ketvirtadienį pranešė nepratęsusi Maskvos patriarchato stačiatikių bažnyčios Estijoje vadovo leidimo gyventi šalyje ir pavadino šį Rusijos pilietį grėsme saugumui.

„Estijos valstybė nepratęsia Maskvos patriarchato Estijos stačiatikių bažnyčios vadovo leidimo gyventi šalyje“, – sakoma Estijos policijos ir valstybės sienos apsaugos valdybos pranešime.

Metropolitas Eugenijus (Valerijus Rešetnikovas) pateikė prašymą pratęsti leidimą gyventi, bet Policijos ir sienos apsaugos departamentas jo nepratęsė. Dabartinis metropolito Eugenijaus leidimas gyventi galioja iki vasario 6 dienos.

„Valstybė priėmė sprendimą nepratęsti leidimo gyventi, nes Rešetnikovas savo viešoje veikloje, įskaitant viešus pareiškimus, palaiko agresorės veiksmus ir nepaisydamas ankstesnių įspėjimų savo elgesio nepakeitė“, – sakė Šiaurės prefektūros sienos apsaugos biuro vadovas Indrekas Aru.

Keletas Estijos politikų 2023 metų sausį paragino išsiųsti iš šalies V. Rešetnikovą, kai jo Bažnyčia paskelbė apie bendras pamaldas „už taiką“ su prokremlišku politiniu judėjimu „Koos“ („Kartu“). Vienas iš šio judėjimo lyderių Aivo Petersonas buvo sulaikytas po apsilankymo Rusijos okupuotose Ukrainos dalyse ir figūruoja tyrime dėl valstybės išdavystės. Be to, Maskvos patriarchto vadovas Kirilas remia Vladimiro Putino režimą ir aktyviai palaiko pradėtą agresiją prieš Ukrainą. Lietuva siekė įtraukti jį ES sankcijų sąrašus, bet Vengrija šį žingsnį užblokavo.

Stačiatikiai sudaro apie 16 proc. visų Estijos gyventojų. Apie 150 tūkst. iš jų priklauso Maskvos patriarchato Estijos stačiatikių bažnyčiai. Dar 270 tūkst. žmonių priklauso Estijos apaštališkajai stačiatikių bažnyčiai. Abi institucijos laiko save Estijos apaštališkosios stačiatikių bažnyčios, veikusios 1920–1945 metais, teisėtomis paveldėtojomis.

2024 01 18 13:58
Spausdinti