Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


LYGIOS TEISĖS
Estija tapo pirmąja Vidurio Europos šalimi, įteisinusia tos pačios lyties asmenų santuokas
BNS
Unsplash

Estijos parlamentas antradienį priėmė įstatymą, kuris nuo kitų metų sausio suteiks galimybę dviem pilnamečiams asmenims sudaryti santuoką, nepriklausomai nuo jų lyties.

Estija tapo pirmąja Baltijos šalimi, įteisinusia tos pačios lyties asmenų santuokas.

Iš viso 55 parlamentarai balsavo už vyriausybės inicijuoto Šeimos teisės įstatymo ir kitų susijusių įstatymų pataisų įstatymo projekto priėmimą, o 34 parlamentarai buvo prieš.

Įstatymo priėmimas buvo susietas su balsavimu dėl pasitikėjimo vyriausybe, ir Kajos Kallas ministrų kabinetas jį atlaikė.

Tos pačios lyties poros Estijoje gali sudaryti civilinę sąjungą nuo 2014 metų.

Tačiau parlamentui prireikė laiko, kad ištaisytų teisines spragas, dėl kurių tos pačios lyties partneriai negalėjo naudotis tokiomis pat privilegijomis kaip ir heteroseksualios poros.

Pagal įstatymą santuoką gali sudaryti du suaugę asmenys, nepriklausomai nuo jų lyties. Taip pat išlieka galimybė sudaryti registruotos partnerystės susitarimą, o registruoti partneriai santuoką galės sudaryti supaprastinta tvarka. Įstatymo projekte taip pat numatoma priimti Registruotos partnerystės įstatymo įgyvendinimo susitarimus.

Dokumentu siekiama patikslinti giminystės nustatymo reguliavimą Šeimos įstatyme kalbant apie tos pačios lyties asmenų porų įvaikinimo teises. Santuokų lygybė užtikrins tos pačios lyties porų teisę bendrai įsivaikinti, teisę vienam iš partnerių įsivaikinti kito partnerio vaiką sutikus vaiko biologiniam tėvui ar motinai.

Įstatymo projekte deklaruojamas principas, kad vaikas negali turėti daugiau dviejų tėvų. Išliks principas, kad su vaiku susijusios teisės ir pareigos pirmiausia priskiriamos vaiko biologiniams tėvams.

„Kiekvienas turi turėti galimybę susituokti su žmogumi, kurį myli ir su kuriuo nori susieti savo gyvenimą. Šiuo sprendimu pagaliau patvirtiname savo priklausymą Šiaurės šalims ir kitoms demokratinėms pasaulio valstybėms, kuriose ši teisė jau yra užtikrinta“, – komentuodama parlamento sprendimą sakė ministrė pirmininkė K. Kallas.

„Tai sprendimas, kuris nieko iš nieko neatima, bet daugeliui žmonių suteikia kai ką labai svarbaus. Kartu jis rodo, kad mūsų visuomenės nariai rūpinasi ir gerbia vieni kitus. Didžiuojuosi Estija“, – pabrėžė ji.

„Lygybės principas santuokos akivaizdoje mūsų visuomenei suteikia papildomo svorio, ir aš esu nuoširdžiai dėkinga, kad mūsų LGBTIQ bendruomenė visus šiuos metus rodė tokį supratimą ir kantrybę“, – sakė socialinės apsaugos reikalų ministrė Signe Riisalo.

„Nors tai iš esmės grynai techniniai teisiniai pakeitimai, negalime nepastebėti, kad šie sprendimai yra labai svarbūs. Tikiuosi, kad laikui bėgant ir kritikai įsitikins, kad dėl šių žingsnių mes daugiau laimėjome, o ne praradome. Vienodos teisės visiems yra toks elementarus dalykas, kad diskusijos dėl jo iš esmės grąžina mus į pirmuosius metus po nepriklausomybės atkūrimo. Džiaugiuosi, kad šiandien šis pasirinkimas rūpestingos ir pažangios Estijos naudai pagaliau buvo padarytas“, – sakė ji.

Pirmas projekto svarstymas parlamente įvyko gegužės 22 dieną. Iki nustatyto termino buvo pasiūlyta 711 pataisų.

2023 06 20 13:11
Spausdinti