Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


VAKARŲ PAGALBA UKRAINAI
Estijos premjerė: jei kiekviena šalis skirs po 0,25 proc. savo BVP, Ukrainai to pakaks karui laimėti
ELTA
Organizatorių nuotr.
Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas.

Nuo 2022 m. Estija suteikė Ukrainai karinės pagalbos už beveik pusę milijardo eurų, o per ateinančius ketverius metus tuo tikslu skirs 0,25 proc. savo bendrojo vidaus produkto, per spaudos konferenciją pranešė Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas.

„Estija prie Ukrainos pergalės prisidės ateinančiais ketveriais metais skirdama 0,25 proc. savo BVP. Jei kiekviena šalis skirs po 0,25 proc., Ukrainai to pakaks karui laimėti“, – kalbėjo K. Kallas, paragindama ir kitas šalis pasekti Estijos pavyzdžiu.

Estijos vyriausybės vadovė pridūrė, kad nuo 2022 m. Estija jau suteikė Ukrainai karinės pagalbos už beveik 500 mln. eurų. „Tai būtina ir mūsų saugumui užtikrinti“, – pabrėžė ji.

Jos teigimu, ateinančiais metais Estija Ukrainos atstatymui ir su tuo susijusiems sprendimams kasmet skirs po 14 mln. eurų.

K. Kallas atkreipė dėmesį, kad daugelis jau priprato prie karo ir demokratinėse šalyse visuomenės nuomonė lemia, kad sprendimai priimami lėčiau. Tačiau, Estijos premjerės teigimu, skirtingose šalyse būtina nuolat aiškinti, kodėl yra svarbu remti Ukrainą.

Pirmiau buvo pranešta, kad gruodžio viduryje Estija suteikė Ukrainai naują karinės pagalbos paketą, kuriame buvo ir prieštankinių raketų „Javelin“. Paketo vertė – 80 mln. eurų.

2024 01 09 14:48
Spausdinti