Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


ESTIJA
Estijos premjerė K. Kallas oficialiai pranešė apie savo ir vyriausybės atsistatydinimą
BNS
Paulius Peleckis/BNS
K. Kallas.

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas, centristinės Reformų partijos lyderė, ketvirtadienį informavo vyriausybę apie sprendimą atsistatydinti savo iniciatyva, tad visas kabinetas privalės pasekti jos pavyzdžiu.

K. Kallas taip pat pasiūlė penktadienį sušaukti neeilinį parlamento posėdį, per kurį prašys suteikti mandatą savo naujai valdančiajai koalicijai su centro dešiniąją partija „Isamaa“ („Tėvynė“) ir centro kairiąja Socialdemokratų partija (SDE).

„Mūsų vyriausybei teko vadovauti šaliai labai sunkiu metu, apėmusiu COVID-19 pandemiją, Rusijos puolimą prieš Ukrainą ir energetikos krizę. Nors laikai buvo sunkūs, nuveikėme daug gerų ir didžių dalykų, kuriais padarėme Estiją stipresne šalimi ir parėmėme savo žmones“, – sakė K. Kallas.

„Per pandemiją išlaikėme visuomenę atvirą, o vaikus – mokyklose, padėjome žmonėms atlaikyti dideles energijos kainas, investavome milijardą eurų į Estijos gynybos pajėgumų stiprinimą, pasiekėme, kad būtų sustiprintas NATO rytinis sparnas, taip pat buvome vieni didžiausių Ukrainos rėmėjų, – kalbėjo premjerė. – Esu dėkinga ministrams, su kuriais vadovavome šaliai pusantrų metų. Estija buvo gerose rankose.“

Kaip įprasta, ministrė pirmininkė vėliau ketvirtadienį apie savo atsistatydinimą informuos prezidentą ir parlamentą. Per penktadienį planuojamą neeilinę Rygikogo sesiją K. Kallas planuoja paskelbti politinį pranešimą ir pristatyti naują koalicinę vyriausybę. Tuomet įstatymų leidėjai turės nuspręsti, ar suteikti mandatą naujai valdančiajai koalicijai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 14 11:37
Spausdinti