Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


ETIOPIJA IR TIGRĖJUS
Etiopijos vyriausybė kaltina Tigrėjaus sukilėlius atnaujinus kautynes
BNS
Unsplash

Etiopijos valdžia trečiadienį apkaltino Tigrėjaus regiono sukilėlius pradėjus naują puolimą prieš federalines pajėgas šalies šiaurėje, praėjus penkiems mėnesiams po paliaubų susitarimo, sustabdžiusio įnirtingiausius susirėmimus.

Karas atsinaujino abiem pusėms ne kartą apsikeitus kaltinimais dėl nepakankamų pastangų surengti derybas, kurios galėtų užbaigti prieš 21 mėnesį įsiplieskusį konfliktą.

Tigrėjaus liaudies išvadavimo frontas (TPLF) pareiškė, kad vyriausybės pajėgos ir jų sąjungininkai anksti trečiadienį pradėjo „plataus masto“ puolimą pietų Tigrėjaus kryptimi.

Tačiau Vyriausybės komunikacijos tarnyba apkaltino TPLF pirmuoju smūgiu ir pareiškė, kad sukilėliai „sugriovė paliaubas“.

„Nepaisydama daugelio taikos galimybių, pateiktų Etiopijos vyriausybės, teroro grupuotės TPLF ginkluotas sparnas tęsia pastarojo meto provokacijas, šiandien 5 val. (vietos ir Lietuvos laiku) surengęs ataką“ rajone šalia Tigrėjaus regiono pietinės dalies, sakoma pranešime.

Nepriklausomai patikrinti prieštaringų nepavyko, nes galimybės apsilankyti Etiopijos šiaurėje ribojamos. Tačiau gauta pranešimų apie kautynės pietų Tigrėjuje – vietovėse, besiribojančiose su Amharos ir Afaro regionais.

„Jie pradėjo puolimą anksti ryte, apie 5 val. vietos laiku. Giname savo pozicijas“, – sakoma trumpame TPLF atstovo Getachew Redos pranešime, išsiųstame Nairobyje dirbantiems naujienų agentūros AFP žurnalistams.

G. Reda per „Twitter“ parašė, kad „plataus masto“ puolimą „prieš mūsų pozicijas pietiniame fronte“ pradėjo Etiopijos kariuomenė ir specialiosios pajėgos, taip pat kovotojai iš kaimyninio Amharos regiono.

Etiopijos vyriausybė kovą paskelbė neterminuotas humanitarines paliaubas po 17 mėnesių trukusio konflikte šiauriniame regione. Tigrėjaus sukilėliai savo ruožtu pareiškė sutinkantys „nutraukti karo veiksmus“, jeigu jų regionui bus tiekiama humanitarinė pagalba.

Kovą įsigaliojus ugnies nutraukimo režimui 2020 metų lapkritį prasidėjęs brutalus konfliktas aprimo, o užsienio šalys vėl pradėjo teikti pagalbą karo nuniokotam Tigrėjui.

Antradienį Etiopijos nacionalinės gynybos pajėgos pareiškė, kad TPLF siekia „apšmeižti“ kariuomenę teiginiais, kad vyriausybės pajėgos juda jų pozicijų link arba apšaudo jas iš sunkiųjų ginklų.

Ministro pirmininko Abiy Ahmedo kabinetas ir TPLF pastarosiomis savaitėmis įsitraukė į žodžių karą, nors abi pusės anksčiau iškėlė taikos derybų perspektyvą.

Adis Abeba ir sukilėliai nesutaria, kas turėtų vadovauti deryboms. Be to, TPLF reikalauja, kad prieš pradedant dialogą būtų atkurtos pagrindinės paslaugos 6 mln. Tigrėjaus gyventojų.

Vyriausybė reikalauja, kad bet kokioms deryboms vadovautų Afrikos Sąjungos pasiuntinys Somalio pusiasaliui Olusegunas Obasanjo, vadovaujantis tarptautinėms pastangoms atkurti taiką Etiopijoje. Tačiau sukilėliai nori, kad dialogui tarpininkautų kadenciją baigiantis Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta.

2022 08 24 15:35
Spausdinti