Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Eurokomisarė K. Simson: ES sankcijos Rusijos naftai ją paveiks labiau nei Bendrijos valstybes
BNS
Scanpix
K. Simson.

Europos Sąjungos svarstomos naujos sankcijos Rusijai, įtraukiant naftos embargą, paveiks agresorę labiau nei ES ekonomiką ir atvers kelią Bendrijos šalims rasti alternatyvių tiekėjų, sako energetikos eurokomisarė Kadri Simson.

Pasak jos, išvakarėse Europos Komisijos pateiktas „visiško embargo“ pasiūlymas apima tiek rusišką naftos žaliavą, tiek ir perdirbtus produktus, tiekiamus jūromis ar vamzdynais.

„Bet mūsų pasiūlymas turėtų tapti tokiu embargu, kuris paveiks Rusiją labiau nei mūsų pačių ekonomikas. Mes tai darysime tvarkingai, kad visos mūsų šalys narės turėtų galimybę rasti alternatyvius tiekėjus“ , – Lietuvą ir Lenkiją sujungusio dujotiekio atidarymo ceremonijoje netoli Vilniaus ketvirtadienį sakė už K. Simson.

Ji pripažino, kad valstybėms, neturinčioms priėjimo prie jūrų ir naftos terminalų, „kyla didesni iššūkiai“.

„Bet visos mūsų valstybės gali atsisakyti rusiškos naftos – tai ir buvo šeštojo sankcijų paketo esmė“, – kalbėjo komisarė.

Anot jos, jau pirmasis ES sankcijų paketas buvo nutaikytas į Rusijos naftos perdirbimo įmones.

„Tad diena po dienos Rusijos galimybės gaminti naftos produktus reikšmingai mažėja, nes jie nebeturi prieigos prie įrangos, kurios reikia modernizuoti ir išlaikyti jų perdirbimo įmones“, – tvirtino K. Simson.

Kalbėdama apie Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų ji pabrėžė, kad šiuo metu ES narės „kur kas geriau pasiruošusios“ galimam Rusijos dujų nutraukimui nei 2014-aisiais po Krymo okupacijos.

Pasak EK narės, šalys jau turi alternatyvius tiekimo maršrutus, regioninius planus, kaip nutrūkus tiekimui iš Rusijos kaimynės gali padėti tiek dujas reversiniu būdu dujotiekiais ar per SGD terminalus ir tai jau padarė, kai Rusija praėjusią savaitę nutraukė dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai.

„Šie nenumatytų atvejų planai yra priimti ir aš manau, tai yra geriausias liudijimas, kaip šalys narės parodė solidarumą Lenkijai ir Bulgarijai praėjusią savaitę“, – kalbėjo ji.

Europos Sąjunga šiuo metu svarsto 6-ąjį sankcijų paketą Rusijai, vasario pabaigoje pradėjusiai karą Ukrainoje. Paketu siūloma uždrausti rusiškos naftos importą, tačiau ne visos bloko narės tam pritaria, viena tokių – Vengrija.

Praėjusią savaitę Rusija nutraukė dujų tiekimą Bulgarijai ir Lenkijai, atsisakiusioms vykdyti Kremliaus vienašališką reikalavimą už jas mokėti rubliais.

Europos Komisija įspėjo, kad Rusija taip gali pasielgti ir su kitomis ES valstybėmis narėmis, paragino šiam spaudimui nepasiduoti ir pažadėjo, jog ES atsakas į „Gazprom“ veiksmus bus „neatidėliotinas, vieningas ir koordinuotas“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 05 16:19
Spausdinti