Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


COVID-19
Europoje tęsėsi masiniai protestai prieš suvaržymus dėl COVID-19
BNS
Scanpix
Protestas Briuselyje.

Keliuose Europos miestuose ir kai kuriose Prancūzijos užjūrio teritorijose sekmadienį kilo nauja protestų prieš vyriausybių planus grąžinti suvaržymus dėl COVID-19 banga, o per dalį demonstracijų prasiveržė smurtas.

Policija ir protestuotojai susirėmė Belgijos sostinėje Briuselyje bei keliuose Nyderlandų miestuose, o naktį į sekmadienį smurtas prasiveržė Gvadelupoje – Prancūzijai priklausančioje teritorijoje Karibų jūros regione.

Naujos demonstracijos vyko ir Austrijoje, kur vyriausybė įvedė naują karantiną bei reikalavimą skiepytis nuo COVID-19.

Briuselyje smurtas įsiplieskė per protesto akciją prieš apribojimus dėl koronaviruso. Policijos duomenimis, į gatves buvo išėję apie 35 tūkst. žmonių.

Per tą eiseną, surengtą miesto dalyje, kur įsikūrusios Europos Sąjungos institucijos, daugiausia nepasitenkinimo buvo reiškiama dėl draudimo neskiepytiems asmenims lankytis tokiose viešose vietose kaip restoranai ir barai.

Akcija prasidėjo taikiai, tačiau policija vėliau panaudojo vandens patranką ir ašarines dujas, protestuotojams pradėjus svaidyti akmenis ir kitokius daiktus, pranešė įvykį stebėjęs naujienų agentūros AFP fotografas.

Trys pareigūnai buvo sužeisti, naujienų agentūrą „Belga“ informavo policija.

Keli iš susirėmime dalyvavusių demonstrantų dėvėjo gobtuvus ir nešė flamandų nacionalistų vėliavas. Kiti buvo prisisegę geltonas žvaigždes, kokias nacių okupacijos laikais privalėjo nešioti žydai.

Protestuotojai degino medinius sandėliavimo padėklus. Socialiniuose tinkluose taip pat pasirodė medžiagos, kurioje matyti, kaip riaušininkai išrautais gatvių ženklais daužo policijos furgonus.

Neramumai Nyderlanduose, protestai Austrijoje

Sekmadienį keliuose Nyderlandų miestuose taip pat kilo protestai. Tai buvo jau trečioji naktis, kai tęsėsi neramumai dėl vyriausybės paskelbtų kovos su koronavirusu priemonių.

Policija pranešė, kad demonstrantai sprogdino pirotechnikos įtaisus ir niokojo turtą šiauriniuose Groningeno ir Leuvardeno miestuose, taip pat rytinėje Enschedėje ir pietuose esančiame Tilburge.

„Riaušių policija yra centre, kad atkurtų tvarką“, – AFP sakė Groningeno policijos atstovė.

Netoli sienos su Vokietija esančioje Enschedėje valdžia paskelbė nepaprastąją padėtį ir liepė gyventojams neišeiti į gatves, pranešė policija socialiniame tinkle „Twitter“.

Netoliese esančiame Leuvardeno mieste buvo neilgam sutrikdytos futbolo rungtynės, kai sirgaliai, kuriems draudžiama dalyvauti varžybose dėl COVID-19 prevencijos priemonių, į aikštę metė fejerverkus, pranešė olandų žiniasklaida.

Vėlai penktadienį neramumai kilo ir Roterdame, o praėjusią naktį – Hagoje.

Iki šiol visoje šalyje sulaikyta daugiau kaip 100 žmonių, o per demonstracijas sužeisti mažiausiai 12 asmenų.

Tuo metu Austrijoje į vienos naujos politinės partijos organizuotą protestą Linco mieste susirinko apie 6 tūkst. žmonių. Ankstesnę dieną Vienoje žygiavo 40 tūkst. žmonių, protestavusių prieš dalinį karantiną.

Nuo pirmadienio 8,9 mln. austrų negalės išeiti iš namų, išskyrus atvejus, kai reikia nuvykti į darbą, nusipirkti būtiniausių prekių ar prasimankštinti. Be to, nuo kitų metų vasario 1 dienos šioje Alpių valstybėje bus privaloma pasiskiepyti nuo COVID-19.

Neramumai Prancūzijos valdoje

Sekmadienį, po savaitę trukusių neramumų dėl pandemijos valdymo priemonių, į Gvadelupą buvo pasiųsti kariai, o prancūzų ministras pirmininkas Jeanas Castexas Paryžiuje ruošėsi susitikti su šios Karibų jūros salos pareigūnais.

Sekmadienį keliai buvo blokuojami, o komendanto valandos nepaisę protestuotojai ankstesnę naktį plėšė ir padeginėjo parduotuves bei vaistines. Tuomet policija sulaikė 38 asmenis, o du saugumo pajėgų nariai buvo sužeisti.

Nuo sutemų iki aušros galiojanti komendanto valanda turėtų trukti iki antradienio.

Gvadelupos prefektūra pranešė, kad protestuotojai šaudė į saugumo pajėgas ir ugniagesius.

Kai kuriose Prancūzijos užjūrio teritorijose vakcinacijos nuo COVID-19 lygis yra žemesnis nei žemyninėje dalyje, tačiau vyriausybė sekmadienį įspėjo, kad net ir ten yra nerimą keliančių požymių, augant užsikrėtimo atvejų skaičiui.

„Penktoji banga prasideda žaibišku greičiu“, – žiniasklaidai pareiškė prancūzų vyriausybės atstovas Gabrielis Attalis.

Europa grumiasi su naujausia koronaviruso banga, o kai kurios šalys sugriežtino apribojimus, nepaisant aukšto vakcinacijos lygio, ypač vakarinėje žemyno dalyje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 22 09:25
Spausdinti