Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KARINĖS PAGALBOS DIDINIMAS
Europos Sąjunga apmokys iki 15 tūkst. ukrainiečių karių
BNS
Erikas Ovčarenko/BNS
Asociatyvi nuotrauka.

Europos Sąjunga (ES) nori ateinančią žiemą apmokyti iki 15 tūkst. ukrainiečių karių, sekmadienį rašo vokiečių savaitraštis „Welt am Sonntag“, remdamasis ES aukšto rango diplomatais ir atitinkamomis rezoliucijomis.

Pasak leidinio, kurį cituoja „Deutsche Welle“, mokymo centrai veiks Vokietijoje ir Lenkijoje, o mokymo misijos įgaliojimai iš pradžių galios dvejus metus.

Pagal ES Politikos ir saugumo komiteto priimtą sprendimą, turi būti skubiai sukurti atitinkami mokymo moduliai ir struktūros, rašo savaitraštis.

Anot jo, mokymo tikslas – užtikrinti, kad Ukraina galėtų „savarankiškai vykdyti kovinius veiksmus gindama teritorinį vientisumą ir suverenitetą“.

Numatoma, kad Lenkijoje ukrainiečių kariai bus apmokomi, kaip saugotis nuo cheminių, biologinių ir branduolinių ginklų, kaip teikti medicininę pagalbą, kovoti su kibernetinėmis atakomis.

Programoje taip pat numatyti mokymai, susiję su karine logistika, ginklų taisymu, kovinių veiksmų vykdymu miesto sąlygomis, oro gynybos organizavimo bei artilerijos išdėstymo klausimais.

Vokietijoje specialieji mokymo būriai bus mokomi išminavimo ar karo taktikos.

Pasak savaitraščio, kursai ukrainiečių kariams bus organizuoti ir kitose ES šalyse.

Leidinio duomenimis, sprendimą dėl naujos mokymo misijos turi priimti ES šalių užsienio reikalų ministrai spalio 17 dieną Liuksemburge įvyksiančiame susitikime.

Karinės pagalbos didinimas

ES taip pat nori artimiausiais mėnesiais gerokai padidinti karinę pagalbą Ukrainai, rašo savaitraštis.

Todėl, jo duomenimis, vadinamasis Europos taikos fondas iki 2027 metų turi būti padidintas nuo dabartinių 5,7 mlrd. iki 10–12 mlrd. eurų. Šiomis lėšomis, be kita ko, iš dalies finansuojamas ES valstybių narių ginklų tiekimas Kyjivui.

Tačiau jokių konkrečių sprendimų kol kas nepriimta, rašo vokiečių leidinys.

2022 10 09 17:27
Spausdinti