Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


AZIJA
Filipinų parlamentas paskelbė F. Marcosą jaunesnįjį šalies prezidentu
BNS
Scanpix
F. Marcosas jaunesnysis.

Filipinų parlamentas trečiadienį paskelbė Ferdinandą Marcosą jaunesnįjį 17-uoju šalies prezidentu, jam triuškinamai laimėjus gegužės 9-osios rinkimus.

Įstatymų leidėjams patvirtinus ataskaitą, kurioje F. Marcosas jaunesnysis, velionio diktatoriaus Ferdinando Marcoso sūnus, pripažintas rinkimų nugalėtoju, surinkęs daugiau kaip 31,6 mln. balsų, jis buvo paskelbtas naujuoju Filipinų prezidentu.

F. Marcoso jaunesniojo pergalė buvo itin skaudus smūgis milijonams liberalių pažiūrų filipiniečių, kurie tikėjosi, kad po šešerių kruvinų kadenciją baigiančio prezidento Rodrigo Duterte valdymo metų pavyks pakeisti kursą. R. Duterte dukra Sara triuškinamai laimėjo rinkimus į viceprezidento postą.

F. Marcosas vyresnysis ir dėl valstybės lėšų grobstymo liūdnai pagarsėjusi pirmoji ponia Imelda Marcos (Imelda Markos) per 1986 metų „Žmonių galios“ revoliuciją pabėgo į užsienį.

Jų sūnus griežtai atsisakė pasmerkti žiaurius ir korupcinius savo šeimos nusikaltimus vykdydamas įnirtingą agitavimo kampaniją, kurią lydėjo nesiliaujanti dezinformacija ir bandymai išteisinti smurtinę šalies istoriją internete.

Stulbinantis Marcosų šeimos, kuri per pusę amžiaus iš prezidentūros buvo nublokšta į paribį ir vėl sugrįžo į valdžios olimpą, posūkis likimo vingiuose nustelbė klausimus apie tai, ką darys F. Marcoso jaunesniojo administracija.

F. Marcosas jaunesnysis atsisakė televizijos debatų ir vengė duoti interviu žiniasklaidai, ir jo rinkimų kampanijoje buvo nedaug užuominų apie tai.

Teisių gynimo grupės, katalikų bažnyčios vadovai ir politikos analitikai baiminasi, kad ši didžiulė pergalė gali padrąsinti F. Marcosą jaunesnįjį valdyti griežtu kumščiu ir prastumti konstitucijos pakeitimus, galinčius įtvirtinti jo valdžią.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 25 13:36
Spausdinti