Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SUNKŪS LAIKAI
„Financial Times“: Rusijos valstybės biudžeto perviršis nyksta kartu su mažėjančiu energijos išteklių eksportu
IQ
Scanpix
„Gazprom“.

Kaip rašo britų dienraštis „Financial Times“ (FT), 2022 m. Rusijos valstybės biudžeto perviršis rugpjūtį beveik „išgaravo“ dėl susitraukusio energijos išteklių eksporto. Per paskutinį vasaros mėnesį valstybės biudžeto mėnesinis deficitas siekė 5,8 mlrd. eurų.

Pirmaisiais septyniais metų mėnesiais Rusija skaičiavo 8,1 mlrd. valstybės biudžeto perviršį, tačiau rugpjūtį bendra suma tesiekė 2,22 mlrd. eurų. Ekonomistai tai aiškina smarkiai susitraukusiomis gamtinių dujų ir naftos eksporto apimtimis.

FT skaičiavimais, rusiškų dujų eksportas į Europą sumažėjo iki penktadalio prieškarinio kiekio. Rugsėjo pradžioje Kremlius paskelbė ir toliau laikysiąs Vokietiją aprūpinantį dujotiekį „Nord Stream 1“ uždarytu, kol Vakarai neatšauks dėl Maskvos invazijos į Ukrainą paskelbtų sankcijų.

Pirmuosius pusę metų šis energetikos eksportu paremtas biudžeto perviršis išlaikė Rusijos karinę industriją ir buvo svarbus ramstis pradedant karą. Tačiau dabar susitraukusios pajamos atėjo ne itin rusams palankiu metu – ukrainiečių pajėgos sparčiai stumia Rusijos kariuomenę iš Rytų Ukrainos.

Kaip rašo FT, pinigai, gaunami iš naftos ir gamtinių dujų eksporto, sudaro beveik pusę šių metų Rusijos valstybės biudžeto. Dabar duomenys rodo, kad ši suma susitraukė 18 proc. palyginti su praėjusiu sausio–rugpjūčio laikotarpiu.

Europos Sąjunga taip pat yra uždraudusi ir rusiškos anglies importą, o naftos importo draudimas turėtų įsigalioti gruodį.

Kitos valstybės biudžeto pajamos, gaunamos ne iš energetikos išteklių, taip pat sumažėjo 37 proc. palyginti su praėjusių metų sausio–rugpjūčio laikotarpiu.

Anksčiau Rusija sankcijų padarinius bandė švelninti įšaldydama savo užsienio valiutos atsargas. Vis dėlto „Gazprom“ kiek anksčiau rugsėjį pranešė apie 15 proc. sumažėjusią produkciją. Valstybinės energetikos bendrovės eksportas, kurio dauguma keliaudavo į Europą, susitraukė daugiau nei trečdaliu.

Ilgesnis „Nord Stream 1“ dujotiekio uždarymas grasina Kremliui dar labiau susitrauksiančiomis pajamomis.

Rusijos ekonomikos ministerijos duomenimis, šalies ekonomika 2022 m. liepos mėnesį smuko 4,3 proc. palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Prognozuojama, kad dėl energetikos išteklių eksporto mažėjimo 2023 m. ekonomikos susitraukimas sieks 5 proc.

2022 09 13 14:05
Spausdinti