Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
G 7 žada remti Ukrainą Rusijos agresijos akivaizdoje „tiek ilgai, kiek reikės“
BNS
Potus/Twitter
G-7 susitikimas Vokietijoje.

Vokietijoje vykstančiame Didžiojo septyneto (G 7) viršūnių susitikimo pareiškime grupė pirmadienį pažadėjo remti Ukrainą Rusijos agresijos akivaizdoje „tiek ilgai, kiek reikės“.

Bendrame pareiškime, paskelbtame po kone dvi valandas trukusio vaizdo ryšiu vykusio susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, G 7 pabrėžė savo „tvirtą įsipareigojimą remti Ukrainos vyriausybę ir žmones, drąsiai ginančius savo šalies suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

„Kaip G 7 vieningai palaikome Ukrainą ir toliau ją remsime. Dėl to visi turime priimti sunkius, bet būtinus sprendimus“, – tviteryje parašė viršūnių susitikimo šeimininkas, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, padėkojęs V. Zelenskiui už dalyvavimą.

„Toliau didinsime spaudimą Putinui. Šis karas turi baigtis“, – pridūrė jis.

Lyderių teigimu, „Ukraina pati turi nuspręsti dėl būsimo taikos susitarimo, be išorės spaudimo ar įtakos“.

„Toliau teiksime finansinę, humanitarinę, karinę ir diplomatinę paramą ir palaikysime Ukrainą tiek, kiek reikės“, – pareiškė G 7.

Kreipdamasi į Rusiją G 7 pareiškė, kad ji turi leisti išvežti grūdų krovinius iš Ukrainos, siekiant išvengti tolesnio pasaulinės maisto krizės augimo.

„Skubiai raginame Rusiją besąlygiškai nutraukti išpuolius prieš žemės ūkio ir transporto infrastruktūrą ir sudaryti sąlygas laisvam žemės ūkio produkcijos gabenimui iš Ukrainos uostų Juodojoje jūroje“, – sakoma bendrame pareiškime.

„Dabar ne laikas deryboms“

Be to, G 7 šalių lyderiai paragino Maskvą nedelsiant leisti sugrįžti namo ukrainiečiams, prieš jų valią išvežtiems į Rusiją.

„Reikalaujame, kad Rusija nedelsdama leistų saugiai sugrįžti Ukrainos piliečiams, išvežtiems – dažnai jėga – į Rusiją be jų sutikimo“, – sakoma Vokietijoje susitikusių G 7 lyderių pareiškime.

G 7 šalių lyderiai žada ir toliau ieškoti „naujų būdų, kaip izoliuoti Rusiją nuo dalyvavimo pasaulinėje rinkoje“, ir yra „pasiryžę sumažinti Rusijos pajamas, įskaitant pajamas iš aukso“.

Pareiškime priduriama, kad Maskva privalo laikytis tarptautinių įsipareigojimų, įskaitant draudimą naudoti cheminius, biologinius ar branduolinius ginklus, ir išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl Rusijos pranešimo, kad ji artimai sąjungininkei Baltarusijai nusiųs branduolinį ginklą galinčią nešti raketų sistemą.

„Raginame Rusiją elgtis atsakingai ir santūriai“, – sakė G 7 lyderiai.

Vienas šaltinis iš G 7 sakė, kad V. Zelenskis paragino pasaulio lyderius dėti visas pastangas, kad iki metų pabaigos būtų nutraukta Rusijos invazija į jo šalį, nes dėl sąlygų mūšio lauke Ukrainos kariams bus sunkiau rengti veiksmingą gynybą.

V. Zelenskis pabrėžė, kad reikia tęsti griežtus baudžiamuosius veiksmus Rusijos atžvilgiu ir „nemažinti spaudimo“, nepaisant to, kad Vakarų sąjungininkės Maskvai jau paskelbė virtinę sankcijų.

Prancūzijos prezidentūra pranešė, kad V. Zelenskis G 7 šalių vadovams pareiškė, jog dar neatėjo laikas pradėti derybas su Rusija, Kyjivui siekiant įtvirtinti savo pozicijas.

„Prezidentas Zelenskis labai aiškiai atsakė, kad dabar ne laikas deryboms. Ukraina derėsis, kai galės tai daryti, t. y. kai iš esmės atstatys savo jėgos pozicijas“, – pareiškė Eliziejaus rūmai.

Kiek vėliau savo „Telegram“ kanale V. Zelenskis sakė paprašęs G 7 šalių lyderių dar labiau spausti Rusiją dėl jos invazijos į Ukrainą nustatant kainos „lubas“ Maskvos eksportuojamai naftai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 27 15:03
Spausdinti