Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
G. Nausėda: į retoriką Vašingtono viršūnių susitikime reikia žiūrėti pozityviai specialiai iš Vašingtono
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
Prezidentas G. Nausėda su krašto apsaugos ministru Laurynu Kasčiūnu NATO viršūnių susitikime Vašingtone.

Vašingtone šiomis dienomis vykstančiame NATO viršūnių susitikime dalyvaujantis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda kalbėdamas apie Aljanso komunikate derinamus pažadus Ukrainai žurnalistams teigė, kad visada galima kritikuoti bet kokį tekstą, bet šįkart į jį reikia žiūrėti pozityviai.

„Visada galima kritikuoti bet kokį tekstą, bet man atrodo, svarbu tai, kad Vilniaus kalba ar Vilniaus retorika yra ne tik pakartota, bet ir pagerinta, – kalbėjo prezidentas, omenyje turėdamas pernai Vilniuje vykusį NATO viršūnių susitikimą. – Manau, kad tikrai reikia žiūrėti pozityviai į šitą retoriką, (...) nes tai yra pozityvus signalas pirmiausia pačiai Ukrainai, kad procesas yra nestabdomas, kad priklausys nuo reformų, kurias [Ukraina – red. past.] įgyvendina dabar, ir kad jų rezultate [Ukraina – red past.] taps Europos Sąjungos ir NATO nare, manau, kad ne tokioje tolimoje ateityje.“

Nors NATO komunikatas dar nepasirašytas, ne vienas susitikime dalyvaujantis aukšto susitikimo vadovas užsiminė, kad jame bus minima „neatšaukiama“ Ukrainos narystė NATO. Tiesa, narystė ateitų tik atitikus sąjungininkų sąlygas – įskaitant būtinas reformas ir karo pabaigą. „Esame labai laimingi dėl deklaracijos ir rezultato, – žurnalistams kalbėjo Suomijos prezidentas Alexanderis Stubbas . – (...) Esame labai laimingi dėl kalbos, kuri naudojama apie Ukrainą. (...) Labai svarbu perduoti žinutę Kremliui iš čia, kad Ukrainos kelias ir tiltas į NATO narystę dabar yra neatšaukiamas.“

Panašias mintis, slopindamas kritiką dėl Ukrainos narystės atidėliojimo, trečiadienį išsakė ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. „Kalba, kurią matysite deklaracijoje, yra svarbi, nes ji skelbia dienotvarkę, nurodo kryptį. Tačiau veiksmai kalba garsiau, nei žodžiai. (...) Tas faktas, kad turime NATO paramos planą, ilgalaikį įsipareigojimą, kad sutariame dėl paramos, kad pristatome Ukrainai daugiau ginklų sistemų – visa tai artina Ukrainą prie narystės NATO“, – NATO Viešajame forume tvirtino J. Stoltenbergas.

Tačiau, pabrėžė NATO vadovas, svarbu užtikrinti, kad pasibaigus kovoms Ukrainoje tai iš tiesų ir yra pabaiga. „Kai kovos pasibaigs, turime užtikrinti, kad Ukraina turės galimybes atgrasyti Rusijos agresiją ateityje ir kad turės saugumo garantijas“, – teigė J. Stoltenbergas. Anot jo, geriausia tokia saugumo garantija – narystė NATO ir 5-asis straipsnis.

2024 07 10 20:18
Spausdinti