Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


KOLUMBIJA
G. Petro prisaikdintas pirmu Kolumbijos kairiųjų prezidentu
BNS
Scanpix
Gustavo Petro.

Buvęs partizanas, buvęs Bogotos meras Gustavo Petro sekmadienį buvo prisaikdintas pirmuoju kairiųjų pažiūrų Kolumbijos prezidentu.

Inauguraciją stebėjo šimtai tūkstančių žmonių.

62 metų buvęs senatorius prezidento pareigas iš itin nepopuliaraus Ivano Duque perima ketverių metų kadencijai. Kongrese jis turės kairiosios pakraipos daugumos paramą ir planuoja dideles reformas su ekonomine nelygybe bei narkotikų gaujų smurtu susiduriančioje šalyje.

Po sunkiai pasiektos istorinės kairiųjų kandidato pergalės birželio mėnesį vykusiame antrajame prezidento rinkimų ture Kolumbija, ilgai valdyta konservatyvaus elito, prisideda prie vis didėjančio Lotynų Amerikos kairiojo sparno šalių būrio. Jį spalio mėnesį dar gali pastiprinti Brazilija, kur rinkimų pergalė prognozuojama Luizui Inacio Lulai da Silvai.

„Prisiekiu Dievui ir pažadu žmonėms, kad tiksliai vykdysiu konstituciją ir Kolumbijos įstatymus“, – didelei šalininkų miniai, susirinkusiai Bogotos Bolivaro aikštėje, paskelbė G. Petro.

Savo inauguracijos kalboje G. Petro ragino Kolumbijos ginkluotas grupes „sudėti ginklus“ ir priimti teisines naudas „mainais į taiką“.

Jis taip pat kalbėjo apie dešimtmečius trunkančias kovos su narkotikais pastangas: „Laikas nauja tarptautine konvencija pripažinti, kad karas su narkotikais žlugo.“

G. Petro paragino sukurti tarptautinį pagalbos fondą Kolumbijos Amazonei, kenčiančiai dėl miškų naikinimo.

Per rinkimų kampaniją jis žadėjo didinti mokesčius turtingiesiems, investuoti į sveikatos apsaugą ir švietimą, reformuoti policiją po pernai vykusių protestų prieš nelygybę brutalaus nuslopinimo.

Jis yra pažadėjęs sustabdyti naftos telkinių žvalgymą, skatinti „švarią“ energiją ir atgaivinti 2019-aisiais suspenduotus diplomatinius bei prekybinius santykius su Venesuelos Nicolas Maduro vyriausybe.

G. Petro pradeda būdamas „pavydėtinoje padėtyje, su didele persvara Kongrese ir... su tokia parama, kokios pastaraisiais metais neturėjo jokia vyriausybė“, naujienų agentūrai AFP sakė Konfliktų analizės išteklių centro (CERAC) analitikas Jorge Restrepo.

N. Maduro pasveikino G. Petro su inauguracija ir vaizdo pareiškime sakė: „Tiesiu ranką Kolumbijos žmonėms, prezidentui Gustavo Petro, kad atkurtume brolybę remdamiesi pagarba ir meile tarp tautų.“

Darbą baigęs Kolumbijos prezidentas I. Duque, kurio biuras prižiūrėjo pasirengimą inauguracijai, Venesuelos lyderio nepakvietė į ceremoniją.

I. Duque taip pat nepatenkino G. Petro prašymo, kad į ceremoniją būtų atneštas vieno nepriklausomybės karo vadų Simono Bolivaro kardas, bet naujasis prezidentas, vos prisiekęs šį sprendimą atšaukė.

Kardas, kurį galiausiai atnešė į Bolivaro aikštę, yra itin reikšmingas G. Petro, nes jį prieš dešimtmečius buvo pavogusi partizanų grupuotė M-19, o jai naujasis prezidentas kažkada priklausė. 1991 metais, po suderėto taikos susitarimo, kardas buvo sugrąžintas.

„Kritinė“ skolos našta

G. Petro prezidentavimas yra istorinis ir kita prasme: greta jo bus pirmoji šalies afrokolombietė viceprezidentė – 40 metų aplinkosaugos ir moterų teisių aktyvistė Francia Marquez (Fransija Markes).

Jiems teks gaivinti COVID-19 pandemijos paveiktą ekonomiką, slopinti suintensyvėjusį smurtą ir giliai įsišaknijusį nepasitenkinimą politiniu isteblišmentu, nulėmusį praėjusių metų protestus.

Kone 40 proc. Kolumbijos gyventojų, kurių iš viso yra 50 mln., gyvena skurde, 11,7 proc. neturi darbo. Infliacija šalyje liepos mėnesį pasiekė 10,2 procento.

Pirmadienį G. Petro įsteigta pasirengimo komisija nurodė, kad jis paveldi „kritinio lygio įsiskolinimą ir fiskalinį deficitą“.

Taikos derybos

G. Petro yra pažadėjęs įgyvendinti dar neįvykdytas 2016 metų taikos susitarimo, pagal kurį sukilėlių judėjimas FARC po beveik šešis dešimtmečius trukusio pilietinio konflikto sudėjo ginklus, nuostatas.

Naujasis lyderis taip pat yra pažadėjęs siekti derybų su tebeveikiančia partizanų grupuote ELN.

Nors Kolumbijos revoliucinės ginkluotosios pajėgos (FARC) buvo išformuotos ir tapo politine partija, smurtas Kolumbijoje vėl suintensyvėjo.

Tūkstančiai disidentų toliau kovoja su ELN ir įtakingais karteliais dėl narkotinių augalų laukų, nelegalių aukso kasyklų ir pelningų kontrabandos kelių kontrolės.

Ekspertų grupės INDEPAZ duomenimis, Kolumbijoje šiuo metu veikia 90 ginkluotų grupių, bendrai turinčių maždaug 10 tūkst. narių. Šalis yra didžiausia pasaulyje kokaino gamintoja.

G. Petro siūlo leisti ginkluotoms grupėms pasiduoti mainais į tam tikrą amnestiją.

Kolumbijos prezidentai gali dirbti tik vieną kadenciją.

2022 08 08 10:43
Spausdinti