Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


DIDŽIOJO DVIDEŠIMTUKO DERYBOS
G-20 finansų ministrų susitikimas baigėsi be bendro pareiškimo
BNS
Twitter

Didžiojo dvidešimtuko (G-20) derybos Vašingtone ketvirtadienį baigė be bendro komunikato, nes stiprėjanti JAV ir Saudo Arabijos nesantaika sukėlė naują įtampą grupėje, kuri jau ir taip buvo susiskaldžiusi dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Dvidešimties didžiųjų ekonomikų finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai susitiko vykstant Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko metiniams susitikimams, o daugiausia dėmesio buvo skirta karui, sparčiai augančia infliacijai ir klimato krizei.

Visgi G-20 nepavyko savo susitikimo pabaigoje paskelbti bendro komunikato, kaip ir per ankstesnius du susitikimus. Pasak vieno šaltinio, Rusijos pareigūnai dalyvavo vaizdo ryšio priemonėmis.

Nepaisant sutarimo trūkumo, pareigūnai pažymėjo, kad G-20 tebėra naudingas forumas, tuo tarpu valstybių ir vyriausybių vadovai kitą mėnesį susitiks Indonezijos saloje ir provincijoje Balyje.

„Visos šalys narės pabrėžė, kad labai svarbu ir toliau išlaikyti G-20 kaip pagrindinį ekonominį bendradarbiavimo forumą“, – spaudos konferencijoje teigė Indonezijos finansų ministrė Sri Mulyani Indrawati (Šri Muljani Indravati), kurios šalis šiemet pirmininkauja G-20.

Ministrė pripažino, kad grupė susiduria su „daugybe iššūkių“ ir „požiūrių skirtumų“, „stiprėjančiais geopolitiniais konfliktais bei karu Ukrainoje, kuris paaštrino ir pablogino ekonominę situaciją“.

Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris (Kristianas Lindneris) prieš susitikimą pareiškė, kad „geriau turėti forumą, kuriame būtų galima kalbėti, nei jokio forumo“.

„Net jei yra skirtingų nuomonių – įskaitant tas, kurių nepalaikote, o kai kurių net ir nesuprantate – tai vis tiek tai yra geras forumas pokalbiui“, – žurnalistams sakė Ch. Lindneris.

„Galėtume parengti komunikatą, kuriame neminimas karas Ukrainoje, bet mes nenorime komunikato, kuriame problemos būtų slepiamos po kilimu“, – naujienų agentūrai AFP teigė su diskusijų eiga susipažinęs šaltinis.

JAV ir Saudo Arabijos kivirčas

Tuo metu Vašingtonas ir Rijadas apsikeitė karčiais komentarais dėl Saudo Arabijos ir Rusijos vadovaujamos naftos eksportuotojų grupės OPEC+ sprendimo ženkliai sumažinti naftos gavybą, galinčio paskatinti kainų kilimą.

Šaltinis, susipažinęs su G-20 diskusijoms, teigė, kad Vakarų šalys per susitikimą teigė esančios „nusivylusios“ ir kad sprendimas sumažinti gavybą prieštarauja ir pačios Saudo Arabijos interesams, „nes kyla recesijos pavojus“.

„Sunku tai suprasti“, – pažymėjo šaltinis.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį transliuotojui CNN duotame interviu pagrasino „pasekmėmis“ Saudo Arabijai.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį paskelbė retą pranešimą spaudai, kuriame paneigė, jog sprendimas buvo „politiškai motyvuotas prieš Jungtines Valstijas“ ir pareiškė „visiškai atmetanti šiuos teiginius, kurie nėra pagrįsti faktais“.

Visgi JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) nedelsdamas atšovė pareiškimu, jog Rijadas žinojo, kad naftos gavybos sumažinimas „padidins Rusijos pajamas ir sumažins sankcijų veiksmingumą. Tai yra neteisinga kryptis.“

Naftos kainų lubos

OPEC+ nusprendė sumažinti naftos gavybą tuo metu, kai septynių turtingųjų demokratijų grupė siekia įvesti rusiškos naftos kainų viršutinę ribą ir nutraukti pagrindinį Rusijos karo mašinos finansavimo šaltinį.

Visgi užsitikrinti visuotinį pritarimą viršutinei kainų ribai gali būti pakankamai sudėtinga.

Nors Vakarų šalys paskelbė Rusijai beprecedentes sankcijas, kitos šalys palaiko ekonominius ryšius su Maskva, o Indija ir Kinija net padidino rusiškos naftos pirkimus.

Nepaisant to, kad nebuvo parengtas bendras komunikatas, S. M. Indrawati teigė, jog G-20 padarė pažangą daugeliu klausimų, įskaitant tvarų finansavimą ir pastangas įvesti pasaulinį minimalų pelno mokestį didžiosioms įmonėms.

Įtampa G-20 grupėje stiprėja artėjant viršūnių susitikimui Balyje lapkričio mėnesį, į kurį gali atvykti JAV prezidentas J. Bidenas, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas.

Taip pat sparčiai artėja lapkritį Egipte įvyksiantis Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikimas klimato kaitos klausimais COP27.

2022 10 14 13:31
Spausdinti