Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


DIDYSIS DVIDEŠIMTUKAS
G20 susitikimą atidaręs Indonezijos lyderis ragina užbaigti karą
BNS
Scanpix
Joko Widodo.

Indonezijos prezidentas Joko Widodo antradienį, pradėdamas Didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame dominuos Rusijos invazijos į Ukrainą klausimas, paragino lyderius „užbaigti karą“.

„Būti atsakingam reiškia kurti ne „naudos ir nuostolio pusiausvyros“ situacijas, būti atsakingam čia taip pat reiškia, kad turime užbaigti karą“, – sakė J. Widodo.

Susitikimo metu Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės sieks, kad dėl skausmingai aukštų pasaulinių maisto produktų ir degalų kainų kaltę prisiimtų rusų prezidentas Vladimiras Putinas.

Siekdami priimti bendrą G20 deklaraciją, kurioje būtų pasmerkta beveik devynis mėnesius trunkanti invazija ir grasinimai panaudoti branduolinius ginklus, JAV ir Europos pareigūnai šį aukščiausiojo lygio susitikimą pavadino vis didėjančios Rusijos izoliacijos įrodymu.

„Manau, kad dauguma Didžiojo dvidešimtuko narių aiškiai pareikš, kad smerkia Rusijos karą Ukrainoje“, – sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Rusijos agresyvus karas smerkiamas kuo griežčiausiai“, – sakė pareigūnas ir pridūrė, kad daugelis „Rusijos karą Ukrainoje laiko pagrindiniu didžiulių ekonominių ir humanitarinių kančių pasaulyje šaltiniu“.

Vis dėlto neaišku, ar Rusijos sąjungininkės G20 Kinija, Indija ir Pietų Afrika pritars formuluotėms, kuriomis būtų taip aiškiai pasmerktas V. Putino karas.

Toks pasmerkimas G20 susitikime būtų didelis diplomatinis pralaimėjimas Maskvai, kuri siekė, kad priešinimasis karui būtų vaizduojamas kaip Vakarų dominuojamas reikalas.

Tačiau Kinijos ir JAV prezidentų Xi Jinpingo ir Joe Bideno susitikime pirmadienį buvo užsiminta apie didėjantį Pekino nepasitenkinimą Rusijos vykdomu karu.

Jie abu išreiškė nepritarimą „branduolinių ginklų naudojimui ar grasinimui juos panaudoti“ Ukrainoje, pranešė Baltieji rūmai.

Tuo metu Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis prasidėjus viršūnių susitikimui žiniasklaidai sakė esąs „visiškai įsitikinęs, jog turėtume pabandyti pasinaudoti šiandien ir rytoj vyksiančiu susitikimu, kad įtikintume visas šalis daryti didesnį spaudimą Rusijai“.

2022 11 15 10:05
Spausdinti