Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


TARPTAUTINĖS ORGANIZACIJOS
G-7: laikas suspenduoti Rusiją JT Žmogaus teisių taryboje
BNS
Unian
Ukraina.

Industrializuotų valstybių Didysis septynetas (G-7) ketvirtadienį paragino suspenduoti Rusiją Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryboje dėl „baisių veiksmų ir žiaurių nusikaltimų“ Ukrainoje.

„Esame įsitikinę, kad dabar laikas suspenduoti Rusijos narystę Žmogaus teisių taryboje“, – pareiškime nurodė G-7 – Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, Britanijos ir JAV – užsienio reikalų ministrai.

JT Generalinė Asamblėja vėliau ketvirtadienį balsuos dėl Rusijos narystės Žmogaus teisių taryboje sustabdymo po pranešimų, kad rusų kariai sistemingai vykdė civilių egzekucijas Bučos miestelyje Ukrainoje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat ragino pašalinti Rusiją iš JT Saugumo Tarybos, „kad ji negalėtų blokuoti sprendimų, susijusių su jos pačios agresija, jos pačios karu“.

G-7 užsienio reikalų ministrai, susitikę NATO šios savaitės pasitarimo Briuselyje kuluaruose, sakė, kad už „baisius veiksmus ir žiaurius nusikaltimus, įskaitant bet kokias atakas taikantis į civilius ir civilinės infrastruktūros naikinimą“, atsakingi asmenys bus teisiami.

„Sveikiname ir remiame atliekamą darbą šiems ir kitiems potencialiems karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui ištirti, jų įrodymams surinkti“, – nurodė jie.

Ministrai taip pat paragino Rusiją tuojau pat sustabdyti savo puolimą Ukrainoje ir įspėjo nenaudoti cheminių, biologinių ar branduolinių ginklų.

„Pabrėžiame savo tvirtą paramą Ukrainai su tarptautinės bendrijos pripažįstamomis jos sienomis ir reiškiame savo pasirengimą toliau padėti, taip pat ir karine įranga bei finansinėmis priemonėmis“, – sakė jie.

Nuo vasario 24-osios, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje, daugiau kaip 11 mln. ukrainiečių buvo priversti palikti savo namus ir ieškoti prieglobsčio užsienyje ar kitose šalies vietose.

Skerdynių, kuriomis Ukrainos pareigūnai kaltina miestelius Kyjivo srityje, įskaitant Bučą, kontroliavusias rusų pajėgas, vaizdai išprovokavo didžiulį pasipiktinimą ir naują sankcijų Maskvai bangą.

Ukrainiečių pajėgų atkovotoje Bučoje žurnalistai praėjusį savaitgalį rado lavonų civiliais drabužiais; kai kurie šių nužudytų žmonių buvo už nugaros surištomis rankomis.

Kremlius neigia, kad rusų pajėgos žudė civilius, ir sako, kad lavonų Bučoje vaizdai yra suklastoti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 07 15:47
Spausdinti