Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


UŽJŪRIO KOVA UŽ UKRAINĄ
Galios svarstyklės krypsta į Rusijos pusę – Ukraina nerimauja dėl atsitraukiančios JAV paramos
IQ
Scanpix
Ukrainos karys (asociatyvi nuotrauka).

Per pastaruosius dvejus metus, Rusijai pradėjus plataus masto invaziją, Ukraina ne kartą susidūrė su baisiomis aplinkybėmis. Ukraina atkakliai kovojo su daugybe iššūkių – nuo gatvių mūšių su Molotovo kokteiliais ir šaunamaisiais ginklais iki elektros energijos tiekimo sutrikimų. Visą tą laiką viltis, kad JAV toliau teiks pagalbą, išliko vieninteliu švyturiu, rašoma dienraštyje „The New York Times“.

Pasak Kyjivo analitikų ir vadovų, ši Amerikos pagalba buvo labai svarbi – ji sudarė maždaug pusę Ukrainos užsienio karinės paramos, iš viso apie 43,6 mlrd. eurų. Tačiau dėl pastarojo meto įvykių Jungtinių Valstijų Kongrese Kyjivas nerimauja, nes dėl aklavietės kyla grėsmė sustabdyti Amerikos paramą Ukrainos konfliktui su Rusija.

Siūloma priemonė, kuria siekiama teikti karinę pagalbą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui, taip pat finansuoti sienų apsaugą, buvo atmesta per Senato balsavimą, kilus didėjančiam respublikonų pasipriešinimui ir partijų nesutarimams. Po šios nesėkmės Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeras paskelbė apie planus laikytis alternatyvaus požiūrio, atskiriant užsienio karinę pagalbą nuo ginčytinų imigracijos klausimų. Nors šis patikslintas pasiūlymas nuteikia optimistiškai, pažanga tebėra neaiški, nes Senato posėdžiai laikinai sustabdyti iki tolesnio pranešimo.

Net jei Senatas galiausiai pritars pagalbos paketui, jo likimas Atstovų Rūmuose lieka neaiškus. Analitikai įspėja, kad nesuteikus tolesnės Amerikos pagalbos Ukrainos kariniai pajėgumai gali palaipsniui mažėti, o Europos šalys negalės užpildyti dėl sumenkusios Amerikos paramos atsiradusios tuštumos.

2024 02 08 10:13
Spausdinti