Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS 2024
Gaza ir padariniai: nauja jėgų pusiausvyra Artimuosiuose Rytuose
Greggas Carlstromas
Scanpix

Iš pradžių 2023-ieji Artimuosiuose Rytuose turėjo būti regioninės deeskalacijos metai.

Kovą Saudo Arabija sutiko mažinti įtampą santykiuose su Iranu, taip pat derėjosi su JAV dėl trišalio susitarimo santykiams su Izraeliu normalizuoti. Pilietiniai karai Jemene, Libijoje ir Sirijoje įstrigo aklavietėje. Pasiturinčios ir stabilios Persijos įlankos šalys buvo naujas galios centras konfliktų išvargintame regione. Jos norėjo, kad visi nusiramintų ir susitelktų į ekonomikos augimą.

Deja, deja. Praėjus mėnesiui nuo Saudo Arabijos ir Irano susitarimo, Sudane kilo šiurpus pilietinis karas. O spalio 7-ąją „Hamas“ Izraelyje įvykdė siaubingas žudynes ir prasidėjo ilgas, tebesitęsiantis Izraelio karas Gazoje. Po ilgo palyginti ramaus meto vėl įsiliepsnojo seniausias Artimųjų Rytų konfliktas ir visą regioną atvedė prie platesnio smurto įsisiautėjimo slenksčio.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 08 10:00
Spausdinti