Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ PALIAUBOS GAZOS RUOŽE
Gazos Ruože išlaisvinta dar 12 įkaitų
BNS
Scanpix
Gazos Ruože išlaisvinta dar 12 įkaitų.

Pagal pratęstą Izraelio ir „Hamas“ paliaubų susitarimą antradienį buvo išlaisvinta dar 12 įkaitų mainais į palestiniečių kalinius.

Izraelio ir „Hamas“ paliaubos Gazos Ruože pratęstos dviem dienoms, tačiau tarpininkai svarsto susitarimu pasinaudoti siekiant ilgalaikių paliaubų.

Antradienį, pratęsus pradines keturių dienų paliaubas 48 valandoms, iš Gazos Ruožo buvo išlaisvinta nauja 12 įkaitų grupė, o Izraelis paleido 30 palestiniečių kalinių.

Tikimasi, kad trečiadienį, per paskutines pratęsto susitarimo 24 valandas, bus dar sykį apsikeista įkaitais mainais į palestiniečių kalinius, nors tarpininkaujantis Kataras pareiškė, kad tikisi ilgalaikiško susitarimo.

„Šiuo metu daugiausia dėmesio skiriame ir tikimės, kad pavyks pasiekti tvarias paliaubas, kurios leistų tęsti derybas ir galiausiai užbaigti šį karą“, – Dohoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Majedas al Ansari.

„Tačiau dirbame su tuo, ką turime. Šiuo metu turime susitarimo nuostatą, pagal kurią galime pratęsti dienų skaičių, jei „Hamas“ gali garantuoti bent 10 įkaitų paleidimą“, – pridūrė jis.

Ši nuostata leido pratęsti susitarimą dviem dienomis, todėl naktį į antradienį iš Gazos Ruožo buvo paleisti 10 Izraelio įkaitų ir du tailandiečiai. Pastarieji buvo išlaisvinti ne pagal susitarimą.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas matė, kaip kaukėti ir ginkluoti „Hamas“ ir „Islamo džihado“ kovotojai Rafoje, netoli sienos su Egiptu, perdavė Raudonojo Kryžiaus pareigūnams įkaitus.

Visi išlaisvinti Izraelio įkaitai buvo moterys, įskaitant 17-metę Mią Leimberg, kuri su motina ir teta grįžo į Izraelį.

Visos trys moterys buvo pagrobtos iš kibuco Nir Jitžako, o išlaisvinta paauglė buvo pastebėta laikanti kalytę vardu Bela.

Kol kas tiesioginių pranešimų apie įkaitų laikymo sąlygas gauta nedaug, tačiau pirmadienį paleisto dvylikamečio Eitano Yahalomi močiutė sakė, kad berniukas 16 dienų buvo laikomas vienutėje.

„Tos dienos, kai jis buvo vienas, buvo siaubingos, – Izraelio naujienų svetainei „Walla“ sakė Estera Jaeli. – Dabar Eitanas atrodo labai uždaras“.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė pranešė, kad tarp antradienį Gazos Ruože išlaisvintų įkaitų buvo viena vokietė.

„Dar kelioms šeimoms pagaliau baigėsi savaites trukusios kančios: šiandien buvo paleista 12 įkaitų, tarp jų – viena vokietė. Man dėl jų visų palengvėjo“, – socialiniame tinkle „X“ rašė Annalena Baerbock.

„Kyla bado rizika“

Iki šiol pagal susitarimo sąlygas iš Gazos Ruožo išlaisvinta 60 „Hamas“ paimtų įkaitų, o vienas Rusijos ir Izraelio pilietybes turintis asmuo, 20 tailandiečių ir vienas filipinietis išlaisvinti ne pagal susitarimą.

Mainais buvo paleista 180 palestiniečių kalinių – moterų ir nepilnamečių.

Tarp jų buvusį keturiolikmetį Ahmadą Salaimą namuose Rytų Jeruzalėje pasitiko išsiilgę giminaičiai.

„Kai Ahmadas buvo kalėjime, negalėjome jo lankyti, nors jis yra jauniausias palestiniečių kalinys, jam vos 14 metų“, – sakė jo tėvas Nayefas.

Izraelio pareigūnų teigimu, paliaubų susitarimas laikinai sustabdė kovas, kurias sukėlė spalio 7-ąją įvykdytas „Hamas“ išpuolis. Per netikėtą ataką Izraelyje kovotojai nužudė apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, nurodo žydų valstybė.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo puolimą Gazos Ruože, kad sunaikintų „Hamas“.

„Hamas“ vyriausybės Gazos Ruože duomenimis, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo beveik 15 tūkst. žmonių, daugiausia civilių. Dėl bombardavimo didelė šiaurinė teritorijos dalis tapo negyvenama.

Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programa (WFP) antradienį pareiškė, kad Gazos Ruože civiliams gyventojams „kyla bado pavojus, jei WFP nesugebės užtikrinti nuolatinės galimybės gauti maisto.“

Agentūros direktorius Artimiesiems Rytams sakė, kad sąlygos šioje teritorijoje yra katastrofiškos, o JT vaikų agentūros UNICEF atstovas pabrėžė, kad pagal paliaubų susitarimą į Gazos Ruožą patenkančių pagalbos priemonių neužtenka net tiems, kuriems galioja pirmumo teisė jas gauti.

Dėl sunkios humanitarinės situacijos padidėjo spaudimas, kad kovos būtų ilgam sustabdytos ar net nutrauktos, nors Izraelis leido suprasti, kad paliaubas laiko trumpa karo pertrauka siekiant užtikrinti įkaitų išlaisvinimą.

Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) ir Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ vadovai turėtų susitikti su Kataro premjeru Tamimu bin Hamadu al Thani, pranešė apie jų vizitą informuotas šaltinis, prašęs neminėti jo pavardės.

Anot šaltinio, diskusijų tikslas – remtis susitarimo pratęsti humanitarinę pertrauką pažanga ir pradėti tolesnes diskusijas dėl galimo susitarimo kito etapo.

„Mums atsibodo“

Antradienį „Hamas“ ir Izraelis apsikeitė kaltinimais dėl paliaubų pažeidimų, tačiau Kataro atstovas M. al Ansari teigė, kad pastarosiomis dienomis užfiksuoti minimalūs pažeidimai nepakenkė paliaubų susitarimui.

Izraelio sąjungininkai vengė skatinti visiškai nutraukti karines operacijas, kuriomis siekiama sunaikinti „Hamas“, tačiau septynių valstybių užsienio reikalų ministrai ragino sudaryti ilgesnes paliaubas.

„Pritariame tam, kad ši ir būsimos pauzės būtų pratęstos, kad būtų galima padidinti pagalbą ir palengvinti visų įkaitų išlaisvinimą“, – sakoma antradienį paskelbtame pareiškime.

Vašingtonas taip pat įspėjo Izraelį nesukelti tokio pat masinio gyventojų perkėlimo pietinėje Gazos Ruožo dalyje, koks įvyko šiaurinėje, sakė aukšto rango JAV pareigūnas.

Apskaičiuota, kad iki šiol savo namus Gazos Ruože buvo priversti palikti apie 1,7 mln. palestiniečių – daugiau nei pusė teritorijos gyventojų.

„Tikiuosi, kad šios paliaubos lems visišką ugnies nutraukimą, nes mums jau atsibodo miegoti lauke per lietų, prarasti artimuosius ir bėgti“, – sakė Gazos Ruože gyvenanti Umm Mohammed, turėjusi palikti savo namus Gazos Ruožo šiaurėje.

Paliaubos Gazos Ruože nenutraukė smurto okupuotame Vakarų Krante, kur antradienį per susirėmimus su Izraelio kariais žuvo du palestiniečių paaugliai, pranešė palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija.

Pasak ministerijos, nuo spalio 7 dienos išpuolių okupuotame Vakarų Krante Izraelio kareiviai ar naujakuriai nužudė daugiau kaip 230 palestiniečių.

2023 11 29 07:42
Spausdinti