Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


GAZOS RUOŽAS
Gazos Ruože laikosi trapios paliaubos tarp Izraelio ir „Islamo džihado“
BNS
Pixabay

Gazos Ruože pirmadienį ryte laikosi trapios paliaubos tarp Izraelio ir „Islamo džihado“, kurioms tarpininkavo Egiptas, tad atsirado vilties, kad jau baigėsi intensyvus pastarųjų dienų konfliktas, nusinešęs mažiausiai 44 palestiniečių, tarp jų 15 vaikų, gyvybes.

Paliaubomis, oficialiai prasidėjusiomis sekmadienį 23 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, siekiama nutraukti didžiausias kovas Gazos Ruože nuo pernai gegužę 11 dienų vykusio karo, per kurį buvo smarkiai nuniokotas 2,3 mln. gyventojų turintis Gazos Ruožas, o daugybė izraeliečių buvo priversti slėptis nuo palestiniečių kovotojų leidžiamų raketų.

Susirėmimai tarp Izraelio ir Gazos Ruožo palestiniečių kovotojų kilo penktadienį.

Nors prieš pat paliaubas buvo suduota daug smūgių, o Izraelio pietuose dar po paliaubų įsigaliojimo aidėjo oro pavojaus sirenos, per vėlesnes keturias valandas nė viena šalis nepranešė apie rimtus susitarimo pažeidimus.

Pareiškime, paskelbtame trys minutės po ugnies nutraukimo įsigaliojimo, Izraelio kariuomenė nurodė, kad „atsakydama į raketas, paleistas Izraelio teritorijos link, šiuo metu smogia daugeliui“ palestiniečių kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ taikinių Gazos Ruože.

Vėliau paskelbtame pareiškime kariuomenė paaiškino, kad jos „paskutiniai“ smūgiai buvo suduoti 23 val. 25 minutės.

Nors abi šalys sutiko su paliaubomis, jos perspėjo viena kitą, kad į bet kokį smurtą atsakys jėga.

JAV prezidentas Joe Bidenas sveikino ugnies nutraukimą ir padėkojo Egipto prezidentui Abdel Fattahui al Sisi už jo šalies tarpininkaujamą vaidmenį. J. Bidenas taip pat paragino ištirti civilių žūties, kurią pavadino tragedija, aplinkybes.

Jungtinių Tautų pasiuntinys Artimiesiems Rytams Toras Wenneslandas pareiškime nurodė: „Padėtis vis dar labai trapi ir aš raginu visas šalis laikytis ugnies nutraukimo.“

„Griežtai atsakyti“

Nuo penktadienio Izraelis iš karo lėktuvų ir artilerijos smarkiai apšaudydavo „Islamo džihado“ pozicijas Gazos Ruože, o kovotojai atsakydami paleido šimtus raketų.

Gazos Ruože sugriauta daug pastatų, o izraeliečiai turėdavo slėptis nuo raketų krušos.

Izraelio premjero Yairo Lapido biuras vėlai sekmadienį padėkojo „Egiptui už jo pastangas“ dėl paliaubų, bet sakė, kad jo šalis „pasilieka teisę griežtai atsakyti, jei ugnies nutraukimas bus pažeistas“.

„Islamo džihado“ narys Mohammadas al Hindi patvirtino, kad kovotojai sutiko su paliaubomis, bet grupuotė pareiškime nurodė, kad taip pat „pasilieka teisę atsakyti“ į bet kokią agresiją.

Be 44 žuvusių palestiniečių, įskaitant 15 vaikų, dar 360 žmonių islamistų judėjimo „Hamas“ valdomame Gazos Ruože buvo sužeisti, nurodė palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelis tvirtina, kad keli vaikai Gazos Ruože žuvo nukritus netaikliai paleistoms palestiniečių kovotojų raketoms.

Izraelyje tris žmones sužeidė skeveldros, o dar 31 asmuo nukentėjo nesunkiai, pranešė gelbėjimo tarnybos.

M. al Hindi sakė, kad susitarimas dėl ugnies nutraukimo apima „Egipto įsipareigojimą siekti dviejų kalinių paleidimo“.

Pranešama, kad tai būtų Bassemas al Saadi, „Islamo džihado“ politinio sparno aukšto rango narys, neseniai areštuotas okupuotame Vakarų Krante, ir kovotojas Khalilas Awawdeh.

2022 08 08 09:00
Spausdinti