Meniu
Prenumerata

pirmadienis, birželio 24 d.


IZRAELIO IR "HAMAS" KARAS
„Geresnė ateitis ir palestiniečiams, ir izraeliečiams“: J. Bidenas paskelbė apie naują Izraelio siūlomą paliaubų planą
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
J. Bidenas Baltuosiuose Rūmuose pristato paliaubų planą.

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį sakydamas kalbą Baltuosiuose rūmuose paskelbė apie Izraelio siūlomą paliaubų su kovotojų grupuote „Hamas“ planą. Tai – svarbus JAV prezidento žingsnis tarptautinėje arenoje augant pasipiktinimui dėl karinių Izraelio operacijų Gazos Ruože ir Rafache ir Vašingtono Tel Avivui skiriamos paramos.

„Pastaraisiais mėnesiais mūsų derybininkai nenuilstamai dirbo dėl paliaubų, kurios būtų ne neišvengiamai trapios ir laikinos, o tvirta karo pabaiga, kuri namo grąžintų visus įkaitus, užtikrintų Izraelio saugumą, sukurtų Gazos Ruože rytojų be „Hamas“ valdžioje ir sukurtų sąlygas politiniam sprendimui, kuris užtikrintų geresnę ateitį ir palestiniečiams, ir izraeliečiams“, – kalbėjo prezidentas.

Siūlomas planas turi tris stadijas, kurių pirmoji truktų šešias savaites ir įtrauktų visiškas paliaubas, per kurias iš apgyventų Gazos Ruožo teritorijų būtų išvestos Izraelio pajėgos ir būtų apsikeista dalimi „Hamas“ paimtų įkaitų mainais į palestiniečių kalinius Izraelyje. Palestinos civiliai galėtų grįžti namo visose Gazos Ruožo teritorijose, smarkiai išaugtų humanitarinė parama, taikos metu paskirstyta visiems, kam jos reikia.

Per pirmąsias šešias savaites Izraelis ir „Hamas“ derėtųsi dėl antrosios stadijos, užtikrinančios ilgalaikes paliaubas. Čia, kaip pripažino J. Bidenas, yra daug smulkių detalių, dėl kurių reikia derėtis, ir jei derybos užtruktų ilgiau nei šešias savaites, paliaubos truktų tol, kol bus priimti visi sutarimai. Antra stadija apimtų visų likusių gyvų įkaitų, įskaitant vyrų kareivių, apsikeitimą, visišką smurto nutraukimą. Trečioji stadija prasidėtų dideliais, apie 3–5 metus truksiančiais, Gazos Ruožo atstatymo darbais, o žuvusių įkaitų kūnai būtų grąžinti šeimoms. Dėl antrosios ir trečiosios stadijų detalių būtų deramasi ankstesnės stadijos metu, kiekviena truktų apie šešias savaites.

Anot J. Bideno, Izraelis jau pasiekė vieną savo tikslų – „Hamas“ nebegalės surengti dar vienos spalio 7-osios, tačiau kai kurie Izraelyje nori kovoti metų metus ir užimti visą Gazos Ruožą. J. Bideno teigimu, Izraelio trokštama „visiška pergalė“ neatneš nieko gero nė vienai pusei, ir paragino: „Mes negalime prarasti šio momento.“

„Visi, dirbę su šiomis paliaubomis, supranta ir pritaria, kad dabar šio plano pasiūlymai yra tokie patys, kokius siūlė ir „Hamas“ norėdama judėti pirmyn, – Vašingtone žurnalistams kalbėjo aukšto rango J. Bideno administracijos pareigūnas. – (...) „Hamas“ buvo sakiusi, ką norėtų daryti, ir tai, kas dabar yra ant stalo, tas ir yra su tam tikrais mažais pataisymais.“

„Hamas“, anot pareigūno, paliaubų planą gavo dar vakar, tačiau niekas nesitiki, kad sutikimas ateis per vieną dieną. Šis planas šiuo metu suteiktų norimą saugumą Izraeliui ir grąžintų namo įkaitus, o „Hamas“ būtų nuginkluota ir nebegalėtų ateityje užpulti Izraelio.

2024 05 31 22:15
Spausdinti