Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, rugsėjo 19 d.


OBAMŲ KLANAS
Geriausi draugai: K. Harris užnugarį saugo B. Obama
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
K. Harris ir tvirtas B. Obamos petys.

Siekti raktų nuo Baltųjų rūmų yra gerokai drąsiau turint buvusios pirmosios JAV poros palaikymą

Kamala Harris pravardžiuojama Moteriškąja Obama – ši pravardė politikei prilipo ne dabar, o prieš du dešimtmečius jai sparčiai kopiant karjeros laiptais Kalifornijoje. Pats 44-asis JAV prezidentas Barackas Obama bendro trijulės skambučio metu teigė negalintis „labiau didžiuotis“ remdamas dabartinę viceprezidentės kandidatūrą rinkimuose, o Michele Obama K. Harris pavadino „savo mergaite“.

Kas sieja naująją JAV Demokratų partijos kandidatę į prezidentus, dabartinę viceprezidentę K. Harris ir buvusią JAV pirmąją porą Obamas?

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Koja kojon

Politikai yra pažįstami ne vieną dešimtmetį. Nors šįkart B. Obama kiek delsė išreikšdamas paramą K. Harris kandidatūrai ir leido suprasti, kad labiau norėtų atviros diskusijos partijoje (ar bent jau įspūdžio, kad tokia diskusija vyksta), pati K. Harris dar 2008-aisiais, B. Obamai pirmą kartą kandidatuojant į JAV prezidentus, buvo tarp pirmųjų jo rėmėjų ir dirbo jo kampanijoje.

B. Obama atsilygino – palaikymą K. Harris reiškė ir 2010-aisiais, jai siekiant tapti Kalifornijos generaline prokurore, ir 2016-aisiais, kai ši siekė senatorės posto. K. Harris buvo vadinama „kylančia partijos žvaigžde“.

Abu politikai turi daug panašumų. B. Obama buvo pirmasis ir kol kas vienintelis juodaodis Amerikos prezidentas. K. Harris buvo pirmoji afroamerikiečių ir azijiečių kilmės moteris, gavusi aukštas generalinio prokuroro pareigas Kalifornijoje, o paskui paskirta ir į iki šiol aukščiausias tokios kilmės moteriai viceprezidento pareigas. Abu turi seseris vardu Maya.

Aukštas pareigas ir B. Obama, ir K. Harris pasiekė nepaisydami sunkumų vaikystėje. Abiejų tėvai išsiskyrė šiems dar esant mažiems. B. Obama teigė augintas kaip „juodaodis, baltasis, havajietis ir indonezietis“, dėl patėvio Indonezijoje praleido dalį savo vaikystės. K. Harris tėvas – jamaikietis, motina – indė. Politikė gimė Kalifornijoje, tačiau paauglystės metus praleido Kanadoje, paskui vėl grįžo į JAV. Abu studijavo teisę (B. Obama – ir politikos mokslus), politinę karjerą pradėjo siekdami senatorių postų.

Pats B. Obama partijoje visada stengiasi išlikti nešališkas ir ne kartą teigė nenorintis „nusverti svarstyklių“.

Pati K. Harris JAV žiniasklaidai dar anksčiau teigė nesijaučianti jaukiai dėl jos ir tuomečio šalies prezidento palyginimų, tačiau, dar labiau nei anksčiau, šįkart tokių palyginimų išvengti nepavyks. Vienas pagrindinių viceprezidentės politinės kampanijos šūkių yra „mes negrįšime atgal“, turint omenyje buvusią respublikonų kandidato Donaldo Trumpo kadenciją 2016–2020 m. Kita vertus, prisiminus B. Obamos populiarumą per pirmąją jo kadenciją, K. Harris grįžti atgal visai verta. JAV kino žvaigždė Markas Hamillas po pirmojo K. Harris mitingo liepos pabaigoje teigė tokios energijos nejautęs nuo B. Obamos kampanijos 2008-aisiais.

Įtaka partijoje

Nors aktyvi B. Obamos politinė karjera baigėsi kartu su jo antrąja kadencija beveik prieš dešimtmetį, partijoje jis vis dar išlaiko nemažą įtaką. Politikas dažnai kartu važinėja su kitais demokratais remdamas jų kandidatūras į įvairius politinius postus (pavyzdžiui, su J. Bidenu jam siekiant pergalės prezidento rinkimuose 2020-aisiais).

Be to, skirtingai nei dauguma prezidentų, B. Obama vis dar gyvena rezidencijoje JAV sostinėje, nors tai nebūtinai patinka kitiems aukštiems demokratų politikams. Obamos teigė nenorintys persikraustymu trikdyti dukterų mokslų, tačiau tai taip pat leidžia ne tik būti dažniau kviečiamiems į sostinės renginius, bet ir išlaikyti ausis arčiau sprendimų priėmėjų.

Pats B. Obama partijoje visada stengiasi išlikti nešališkas ir ne kartą teigė nenorintis „nusverti svarstyklių“. Po nesėkmingų J. Bideno ir D. Trumpo debatų liepos pabaigoje B. Obama su prezidentu telefonu kalbėjosi tik kartą ir pabrėžė, kad sprendimą turi priimti pats J. Bidenas. Tačiau neabejojama, jog B. Obamos vėliau išreikštos abejonės dėl J. Bideno kandidatūros sėkmės tikrai prisidėjo prie galiausiai prezidento priimto sprendimo pasitraukti iš rinkimų.

Obamų palaikymas K. Harris padėjo išvengti rietenų partijoje ir buvo viena jos staigios sėkmės priežasčių. Ateinantys du mėnesiai parodys, ar ši draugystė padės ir toliau.

2024 09 17 06:45
Spausdinti