Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 28 d.


SMŪGIS IŠ KAIRĖS
Grasinimai E. Macronui apkalta virsta realybe – Prancūzija patvirtino apkaltos iniciavimo procesą
IQ
Scanpix
Emmanuelis Macronas.

Prancūzijos kraštutinės kairės partija „Nenugalėtoji Prancūzija“ (LFI) perėmė estafetę iš kraštutinių dešiniųjų ir tapo asmeniniu Emmanuelio Macrono košmaru – Prancūzijos Nacionalinėje Asamblėjoje bus balsuojama dėl LFI inicijuotos apkaltos šalies lyderiui E. Macronui.

Rugpjūtį partijos „Nenugalėtoji Prancūzija“ lyderiai apkaltino prezidentą E. Macroną „instituciniu perversmu prieš demokratiją“ remdamiesi tuo, kad rugpjūčio 26 d. prezidentas atsisakė naujuoju ministru paskirti kairiųjų partijos „Naujasis liaudies frontas“ (NFP) kandidatą.

Tai, kas dar rugpjūtį atrodė kaip grasinimai, antradienį tapo kraštutinės kairės keršto plano pradžia – antradienį posėdžiavęs Asamblėjos biuras (pranc. Le bureau de l‘Assablée) patvirtino apkaltos inicijavimo procedūrą.

Tai yra pirma iš daugelio etapų procedūros, kurią įveikti yra sunku, nes tam reikia dviejų trečdalių parlamento narių pritarimo Nacionalinėje Asamblėjoje ir Senate, posėdžiaujančiame Aukščiausiajame Teisme

Remiantis „Franceinfo“ šaltiniais, už balsavo 12, o prieš – 10 Asamblėjos biuro narių.

„Aukščiausiasis Asamblėjos vykdomasis organas patvirtino, kad šis pasiūlymas dėl apkaltos yra priimtinas, o tai yra pirmas žingsnis jį perduodant Teisės komitetui. Tačiau prezidento apkaltos procedūra vis dar ilga ir neaiški. Tai yra pirma iš daugelio etapų procedūros, kurią įveikti yra sunku, nes tam reikia dviejų trečdalių parlamento narių pritarimo Nacionalinėje Asamblėjoje ir Senate, posėdžiaujančiame Aukščiausiajame Teisme“, – rašo portalas „Franceinfo“.

Alfa.lt primena, kad, birželį E. Macronui paskelbus išankstinius rinkimus, nė viena partija nesugebėjo užsitikrinti daugumos Nacionalinėje Asamblėjoje, kuriai sudaryti reikalingi 289 išrinkti atstovai. Tačiau daugiausia vietų (193) laimėjusi kairiųjų partija „Naujasis liaudies frontas“ po pergalės pareikalavo, kad ministras pirmininkas būtų iš NFP gretų.

Politinė įtampa buvo suvaldyta po to, kai E. Macrono paprašė paskelbti politines paliaubas dėl Paryžiuje vykusių olimpinių žaidynių.

NFP yra apibūdinama kaip plataus kairės spektro politinė partija, kuriai yra būdingi tiek centro kairės, tiek labiau nuo centro nutolusios kairiosios pažiūros.

2024 09 17 15:14
Spausdinti