Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PRANZŪCIJA IR JAV
Gresiant prekybos ginčui, E. Macronas pradeda valstybinį vizitą JAV
BNS
Twitter

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį turi susitikti su JAV lyderiu Joe Bidenu, pradėdamas valstybinį vizitą, akcentuojantį ne tik šalių strateginius ryšius, bet ir nuogąstavimus dėl transatlantinio prekybos karo.

E. Macronas su žmona Brigitte vėlai antradienį atvyko į Vašingtoną, kur viešės dvi dienas. Kelionę jis užbaigs penktadienį, apsilankymu kadaise prancūziškame Naujojo Orleano mieste Luizianos valstijoje.

Tai bus pirmasis oficialus valstybinis vizitas Baltuosiuose rūmuose J. Bideno prezidentavimo laikotarpiu – iki šiol tokių vizitų nebuvo daugiausia dėl kovos su COVID-19 priemonių. JAV pareigūnai sakė, kad Prancūzijos pasirinkimas tokiam vizitui atspindi abiejų šalių istorinius ryšius, taip pat svarbų Paryžiaus vaidmenį Europos Sąjungoje, aljanse prieš Rusiją dėl jos karo Ukrainoje.

Trečiadienį E. Macronas apsilankys Arlingtono nacionalinėse kapinėse, o po to NASA būstinėje Vašingtone su viceprezidente Kamala Harris aptars abiejų valstybių bendradarbiavimą kosmoso srityje.

Pirmąją vizito dieną užbaigs privati J. Bideno, E. Macrono ir jų žmonų vakarienė.

Pagrindinė vizito dalis vyks ketvirtadienį ir apims Baltųjų rūmų karinę garbės sargybą, derybas Ovaliajame kabinete, bendrą spaudos konferenciją ir banketą, kuriame koncertuos „Grammy“ laureatas amerikietis Jonas Batiste'as.

Praėjusi viešnagė JAV 2018 metais, kai Baltuosiuose rūmuose šeimininkavo Donaldas Trumpas, E. Macronui nebuvo itin maloni, bet šį kartą bus labai stengiamasi pademonstruoti transatlantinę draugystę.

Praėjusiais metais kilęs diplomatinis ginčas – Australijai nutraukus sandorį dėl prancūziškų povandeninių laivų ir vietoje to pasirašius sutartį dėl JAV atominių povandeninių laivų – jau pamirštas.

2022 11 30 11:31
Spausdinti