Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


PASAULIS 2024
Grėsmė demokratijai: 2024-ieji bus įtempti visiems, kam rūpi liberalioji demokratija
Zanny Minton Beddoes
The Economist.
Grėsmė demokratijai.

Šalyse, kuriose 2024 m. vyks nacionaliniai rinkimai, gyvena daugiau nei pusė planetos žmonių. Toks rodiklis pasiektas pirmą kartą istorijoje.

Sprendžiant iš pastarojo meto rinkėjų aktyvumo tendencijų, daugiau nei 70 valstybių prie balsadėžių susirinks beveik 2 mlrd. gyventojų. Rinkėjai balsuos nuo Didžiosios Britanijos iki Bangladešo ir nuo Indijos iki Indonezijos. Tačiau, kad ir kaip norėtųsi tikėti, tai nebus visų laikų didžiausia demokratijos šventė.

Per daugumą šių rinkimų pirštus į sostą dar giliau suleis neliberalūs valdovai. Kitais atvejais pergalę švęs korumpuoti ir nekompetentingi politikai. Bene svarbiausios varžybos – JAV prezidento rinkimai – bus tokios pagiežingos ir skaldančios, kad užtemdys visą pasaulinę politiką. Nuo Ukrainos iki Artimųjų Rytų liepsnojant konfliktams, ant kortos bus pastatytas ne tik JAV, bet ir visos pasaulinės tvarkos, kurios lyderė yra ši supervalstybė, likimas. Tai bus nervingi ir pavojingi metai.

Kai kurie rinkimai bus akivaizdus teatras. Pavyzdžiui, Baltarusijoje ar Ruandoje įdomu tik tai, kiek dabartinio prezidento rezultatas priartės prie 100 proc. 2020 m. neteisėtai pakeitęs konstituciją ir panaikinęs kadencijų apribojimus Vladimiras Putinas irgi neabejotinai trečią kartą iš eilės laimės prezidento rinkimus (iš viso penktą kadenciją, neskaitant pertraukos po pirmų dviejų).

2024 01 17 07:00
Spausdinti