Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


GAMTOSAUGA
Greta Thunberg nominuota Nobelio taikos premijai
BNS
Pixabay

Paauglė klimato kaitos pokyčių stabdymo aktyvistė Greta Thunberg  ir jos įkvėptas pasaulinis protestų judėjimas „Penktadieniai už ateitį“ ketvirtadienį dviejų Švedijos įstatymų leidėjų buvo nominuoti 2020 metų Nobelio taikos premijai.

„Greta Thunberg yra klimato aktyvistė, ir pagrindinė priežastis, kodėl ji nusipelnė Nobelio taikos premijos – jog nepaisydama savo jauno amžiaus ji uoliai darbavosi, kad politikų akys atsivertų klimato krizei“, – laiške Norvegijos Nobelio komitetui rašo Kairės partijos deputatai Jensas Holmas ir Hakanas Svennelingas.

17-metė G. Thunberg kaip galima pretendentė į Nobelio taikos premiją buvo minima ir praeitais metais, bet šis prestižinis apdovanojimas galiausiai atiteko Etiopijos ministrui pirmininkui Abiy Ahmedui už jo pastangas išspręsti ilgametį konfliktą su kaimynine Eritrėja.

Per kiek ilgesnį nei metų laikotarpį jaunoji klimato aktyvistė, kuriai yra diagnozuotas tam tikros formos autizmas – Aspergerio sindromas, tapo savo kartos, nerimaujančios dėl bręstančios klimato krizės, balsu.

Pats komitetas niekada neatskleidžia nominuotų asmenų vardų, bet siūlantieji kandidatūras gali jas atskleisti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 31 10:59
Spausdinti