Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PRANCŪZIJA
Griežtas E. Macrono perspėjimas nepasiskiepijusiems gyventojams sukėlė pasipiktinimą
BNS
Scanpix
E. Macronas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį sukėlė savo oponentų pasipiktinimą ir sumaištį parlamente, išplatinęs provokuojantį perspėjimą Prancūzijos žmonėms, kad jis darys spaudimą iki šiol nepasiskiepijusiems nuo COVID-19 asmenims, ribodamas jų galimybes svarbiausiose gyvenimo srityse.

Iki šiol apie savo ketinimus siekti antros kadencijos balandžio rinkimuose oficialiai nepaskelbęs E. Macronas sulaukė kritikos iš savo galimų varžovų, kurie jau pradėjo savo rinkimų kampaniją ir apkaltino prezidentą savo pareiškimais peržengus leistiną ribą.

Kilęs skandalas dar labiau atidėjo nagrinėjimą naujo įstatymo, kuriuo siekiama sugriežtinti dėl COVID-19 epidemiologinės padėties taikomus suvaržymus, šalyje registruojant rekordinius naujų užsikrėtimų skaičius ir plintant viruso omikron atmainai.

„Kalbant apie nevakcinuotus, man tikrai norisi juos pasiųsti“, – sakė jis interviu laikraščiui „Le Parisien“, pavartodamas prancūzišką veiksmažodį „emmerder“.

Šis veiksmažodis, kilęs iš žodžio „merde“ (mėšlas), prancūzų kalboje yra laikomas vulgariu žargonizmu.

Tai reikštų „kuo labiau suvaržyti jų prieigą prie socialinio gyvenimo veiklų“, pridūrė Prancūzijos lyderis.

„Mes turime pasakyti (nepasiskiepijusiems)... jūs daugiau negalėsite eiti į restoraną. Jūs daugiau negalėsite išeiti atsigerti kavos, jūs daugiau negalėsite vaikščioti į teatrą. Jūs nebegalėsite eiti į kiną“, – sakė prezidentas.

„Mes ir tai darysime iki galo. Tokia yra strategija“, – pridūrė E. Macronas.

Remiantis vyriausybės pateiktais duomenimis, 91 proc. Prancūzijos pilnamečių gyventojų yra visiškai pasiskiepiję.

Nepasitenkinimas parlamente

Pasiskiepijusių gyventojų dalis Prancūzijoje labai išaugo šią vasarą, įvedus vadinamąjį „sveikatos pasą“. Dauguma veiklų ir pramogų tapo prieinamos tik nuo COVID-19 pasiskiepijusiems arba neseniai persirgusiems žmonėms, taip pat asmenims, turintiems neseniai atlikto testo neigiamą atsakymą.

Tačiau milijonai žmonių iki šiol nepasiskiepiję, šalyje sparčiai kylant omikron atmainos atvejų bangai.

Reaguodama E. Macrono vyriausybė planuoja priimti įstatymą, nuo sausio 15 dienos suteikiantį galimybę tik visiškai paskiepytiems ir vadinamąjį „vakcinacijos pasą“ turintiems asmenims dalyvauti renginiuose, maitintis viešojo maitinimo įstaigose arba keliauti tarpmiestiniais traukiniais, atimant tokią galimybę iš neigiamą COVID-19 testo atsakymą pateikusių arba vien persirgusių koronavirusine infekcija.

Parlamente kilus įnirtingoms diskusijoms dėl šio įstatymo priėmimo, opozicija vėlų pirmadienį sustabdė šio teisės akto projekto nagrinėjimą.

E. Macrono komentarai vėl sustabdė antradienį vakare atnaujintą projekto nagrinėjimą ir kelia grėsmę, kad gali būti nespėta priimti įstatymą numatytu laiku.

Posėdžiui pirmininkavęs Marcas Le Furas pareiškė, kad atmosfera Nacionaliniame Susirinkime neatitinka „ramios darbo aplinkos sąlygų“.

Nacionalinio Susirinkimo Respublikonų partijos (LR) frakcijos seniūnas Damienas Abadas sukritikavo „nederamas, neatsakingas“ pastabas, rodančias, anot jo, „vaikišką cinizmą“.

Tuo metu partijos lyderis Christianas Jacobas pareiškė, kad jų frakcija „atsisako pritarti tekstui, kuriuo siekiama pasiųsti prancūzus“.

Šis ginčas įsiplieskė Prancūzijoje vis labiau kaistant atmosferai prieš prezidento rinkimus. E. Macronas interviu „Le Parisien“ sakė, kad nori siekti antros kadencijos balandį vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose, tačiau dabar negali atsitraukti nuo sveikatos krizės valdymo.

Artėjantys prezidento rinkimai

E. Macrono varžovai kaltina prezidentą savo pareiškimu peržengus ribas.

„Respublikos prezidentas negali atrinkinėti, kurie Prancūzijos žmonės yra geri ar blogi“, – transliuotojui „CNews“ pareiškė Respublikonų partijos kandidatė į prezidentus Valerie Pecresse.

Pasak jos, vyriausybė turi „vienyti žmones ir raminti audras“.

E. Macronas „niekada nesijautė visų Prancūzijos žmonių prezidentas“, pareiškė kraštutinių dešiniųjų pažiūrų kandidatė prezidento rinkimuose Marine Le Pen.

Kraštutinių kairiųjų lyderis Jeanas-Lucas Melenchonas vakcinacijos pasą pavadino „kolektyvine bausme prieš asmens laisvę“.

Kiti prezidento kritikai šaipėsi iš praėjusį mėnesį jo pasakytų žodžių „aš išmokau labiau visus gerbti“, E. Macronui sulaukus kritikos dėl kartais netaktiškų komentarų.

Mažai politinės patirties turėjęs buvęs investicijų bankininkas prezidentu tapo 2017 metais. Prezidentavimo pradžioje E. Macronas buvo kritikuojamas iš aukšto žiūrintis į rinkėjus ir susidūrė su ištisus mėnesius trukusiais „geltonųjų liemenių“ protestais.

Tačiau buvęs E. Macrono ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as televizijai „France 2“ pareiškė, kad palaiko prezidentą.

„Prezidentas nenori, kad visiškai pasiskiepiję žmonės patirtų suvaržymų dėl tų 8–10 proc. žmonių, kurie atsisako“ skiepytis, sakė E. Philippe'as.

„Manau, kad didžioji dauguma žmonių su tuo sutinka“, – pridūrė jis.

E. Macronas, kuris buvo išrinktas į prezidentus pažadėjęs reformuoti Prancūziją ir atkurti jos, kaip pasaulinės galios, statusą, laikomas didžiausiu favoritu laimėti šių metų rinkimus, tačiau analitikai perspėja, kad jo pergalė toli gražu nėra užtikrinta.

Dauguma analitikų mano, kad įtikimiausia E. Macrono varžovė būtų V. Pecresse.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 05 14:32
Spausdinti