Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KARAS IZRAELYJE
„Hamas“ davė preliminarų patvirtinimą dėl paliaubų plano Gazos Ruože
BNS
Scanpix
Susidūrimai Gazos Ruože.

Tęsiantis kruvinoms kovoms Gazos Ruože, derybų tarpininkas Kataras pranešė, kad „Hamas“ davė preliminarų sutikimą susitarimui dėl apsikeitimo įkaitais ir kaliniais, kuris pristabdytų karą su Izraeliu.

Islamistų grupuotės „Hamas“ Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad per naktį į penktadienį Gazos Ruože žuvo 105 žmonės, o palestiniečių kovotojų spaudos tarnyba informavo apie reidus ir apšaudymą aplink Kan Junisą – pagrindinį pietinį Gazos Ruožo miestą, kuris pastaruoju metu buvo karo veiksmų epicentras.

Jungtinių Tautų teigimu, dėl beveik keturis mėnesius trunkančių kovų Gazos Ruožas tapo netinkamas gyventi, o dėl Izraelio apgulties labai trūksta maisto, vandens, degalų ir vaistų.

Humanitarinė krizė ir didėjantis civilių aukų skaičius paskatino tarptautinę bendruomenę vis dažniau raginti nutraukti ugnį.

Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Majedas al Ansari ketvirtadienį sakė, kad neseniai Paryžiuje vykusiose Kataro, Jungtinių Valstijų, Izraelio ir Egipto pareigūnų derybose buvo pateiktas apibendrintas paliaubų pasiūlymas.

„Šį pasiūlymą patvirtino Izraelio pusė, o dabar turime pirminį teigiamą patvirtinimą iš „Hamas“ pusės“, – teigė M. al Ansari.

Jis nurodė, kad tikimasi gerų naujienų apie naują kovų pertrauką „per ateinančias porą savaičių“.

Tačiau „Hamas“ artimas šaltinis ketvirtadienį sakė naujienų agentūrai AFP kad „kol kas dar nesusitarta dėl susitarimo pagrindų – frakcijos turi svarbių pastabų, o Kataro pareiškimas yra skubotas ir neatitinka tikrovės“.

Anksčiau vienas „Hamas“ šaltinis AFP teigė, kad trijų etapų planas prasidėtų nuo pradinio šešių savaičių kovų sustabdymo, kurio metu į Gazos Ruožą būtų tiekiama daugiau pagalbos.

Šiame etape mainais į Izraelyje kalinamus palestiniečius būtų išlaisvintos tik kovotojų laikomos „moterys, vaikai ir vyresni nei 60 metų sergantys vyrai“, sakė šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Taip pat vyktų „derybos dėl Izraelio pajėgų išvedimo“ ir galimi papildomi etapai, kurių metu bus keičiamasi įkaitais ir kaliniais.

Susitarti „dabar pat“

Karą Gazos Ruože sukėlė spalio 7 d. „Hamas“ surengtas išpuolis prieš Izraelį, per kurį žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais duomenimis.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko 132 įkaitai, iš kurių mažiausiai 27, kaip manoma, buvo nužudyti.

Po šio išpuolio Izraelis pradėjo intensyvų puolimą, per kurį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, teritorijoje žuvo mažiausiai 27 019 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Ketvirtadienį Kan Junise apsilankęs Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas kariams pasakė, kad vietos „Hamas“ brigada buvo „išardyta“ ir kad „tas pats įvyks Rafoje“, pietiniame pasienio mieste, iš kurio pabėgo šimtai tūkstančių perkeltų civilių gyventojų.

„[Hamas] neturi ginklų, neturi šaudmenų, turi 10 tūkst. likviduotų teroristų ir dar 10 tūkst. sužeistų ir neveiklių teroristų. Tai rimtas smūgis, kuris pakerta „Hamas“ pajėgumus“, – sakė jis.

Y. Gallantas taip pat pakartojo ilgalaikę vyriausybės poziciją, kad tik karinėmis priemonėmis galima užtikrinti Izraelio įkaitų išlaisvinimą. Kariams jis sakė, kad jų operacijos „priartina mus prie galimybės grąžinti įkaitus, nes „Hamas“ reaguoja tik į spaudimą“.

Tačiau šalies viduje pasipylė raginimai nutraukti ugnį ir susitarti dėl įkaitų, o ketvirtadienio vakarą Tel Avive vėl susirinko protestuotojai, nešini plakatais su įkaitų atvaizdais ir šūkiais, tokiais kaip „Daugiau jokio kraujo praliejimo“.

„Ši vyriausybė, mūsų vadovybė, turi priimti sprendimus, ir jie turi būti drąsūs, – teigė aktyvistė Moran Zer Katzenstein. – Mums reikia, kad jie grąžintų įkaitus dabar pat.“

„Vienintelis būdas – sudaryti susitarimą“, – pridūrė ji.

Sankcijos naujakuriams

Smurtas įsiplieskė ir okupuotame Vakarų Krante, kur nuo spalio 7 dienos Izraelio kariai ir naujakuriai nužudė daugiau kaip 370 palestiniečių.

Ketvirtadienį Jungtinės Valstijos dėl smurto keturiems Izraelio naujakuriams skyrė sankcijas – tai retas JAV žingsnis, nukreiptas prieš izraeliečius. Bet koks jų turtas JAV bus užblokuotas, o amerikiečiams bus uždrausta su jais vykdyti finansinius sandorius.

„Padėtis Vakarų Krante, ypač didelis ekstremistinių naujakurių smurtas, priverstinis žmonių ir kaimų perkėlimas bei turto naikinimas, pasiekė netoleruotiną lygį ir kelia rimtą grėsmę taikai, saugumui ir stabilumui Vakarų Krante ir Gazos Ruože, Izraelyje ir platesniame Vidurinių Rytų regione“, – sakoma prezidento Joe Bideno įsakyme, kuriuo nustatomi JAV veiksmų pagrindai.

Karas Gazos Ruože taip pat paskatino Irano remiamų „Hamas“ sąjungininkų išpuolius visuose Viduriniuose Rytuose, į kuriuos, be kita ko, įsitraukė ir JAV pajėgos.

Ketvirtadienį prie Jemeno krantų amerikiečių pajėgos numušė nenustatytos kilmės droną, o vėliau sunaikino sprogmenų prikrautą antvandeninį laivą be įgulos, priskiriamą husių sukilėliams ir kėlusį grėsmę laivams Raudonojoje jūroje, pranešė JAV kariuomenė.

JAV Centrinė vadavietė (CENTCOM) taip pat nurodė, kad Irano remiami Jemeno husiai paleido dvi priešlaivines raketas, kurios galbūt buvo nukreiptos į krovininį laivą Raudonojoje jūroje, tačiau į laivą nepataikė.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį netrukus po vidurnakčio vietos laiku buvo sunaikinusios 10 husių dronų ir antžeminę valdymo stotį.

Lapkritį husiai pradėjo atakuoti laivus Raudonojoje jūroje, sakydami, kad taip remia palestiniečius Gazos Ruože.

2024 02 02 10:51
Spausdinti