Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 8 d.


„HAMAS“ PALIAUBOS SU IZRAELIU
„Hamas“ lyderis: priartėta prie paliaubų susitarimo su Izraeliu
BNS
Scanpix
„Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh.

Palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh antradienį sakė, kad jo organizacija artėja prie paliaubų susitarimo su Izraeliu.

„Esame priartėję prie susitarimo dėl paliaubų“, – sakė I. Haniyeh. Jo žodžiai cituojami pranešime platformoje „Telegram“.

Per derybas stengiamasi pasiekti, kad „Hamas“ paleistų maždaug 240 įkaitų, daugiausia izraeliečių, pagrobtų spalio 7 dieną per kruviniausią išpuolį Izraelio valstybės istorijoje, kai buvo išžudyta maždaug 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Atsakydamas į tai Izraelis vykdo bombardavimo kampaniją ir sausumos puolimą Gazos Ruože, pažadėjęs sunaikinti „Hamas“ ir užtikrinti įkaitų paleidimą.

Kaip teigia „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo vyriausybė, per karą jau žuvo daugiau kaip 13,3 tūkst. žmonių, įskaitant tūkstančius vaikų.

Vyksta intensyvios derybos dėl ugnies nutraukimo; joms tarpininkauja Kataras, kur yra įsikūręs „Hamas“ politinis biuras ir pats I. Haniyeh.

Kataro premjeras sekmadienį sakė, kad susitarimas dėl dalies įkaitų paleidimo mainais į laikiną ugnies nutraukimą dabar priklauso tik nuo antraeilių praktinių klausimų.

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė tikįs, kad esama arti susitarimo dėl įkaitų išlaisvinimo Gazos Ruože.

Du apie derybas informuoti šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad preliminariame susitarime numatomos penkių dienų paliaubos, apimančios sausumos operacijų ugnies nutraukimą ir Izraelio oro operacijų apribojimą virš pietinės Gazos Ruožo dalies.

Mainais turi būti paleista 50–100 žmonių, laikomų „Hamas“ ir „Islamo džihado“ – kitos palestiniečių kovotojų grupuotės.

Tarp paleidžiamų žmonių turi būti civilių izraeliečių ir kitų šalių pilietybes turinčių įkaitų, bet nebūtų kariškių.

Pagal siūlomą susitarimą iš Izraelio kalėjimų būtų paleista maždaug 300 palestiniečių, tarp jų moterų ir vaikų.

Baltieji rūmai sakė, kad derybose pasiekta baigiamoji fazė, bet nesutiko pateikti daugiau detalių, kad nebūtų pakenkta galutiniam rezultatui.

Atskirai Tarptautinis Raudojo Kryžiaus komitetas (TRKK) pirmadienį paskelbė, kad jo prezidentas nuvyko į Katarą susitikti su I. Haniyeh aptarti humanitarinių klausimų, susijusių su ginkluotu konfliktu Izraelyje ir Gazos Ruože.

Ženevoje įsikūrusios organizacijos pareiškime sakoma, kad ji toliau ragina skubiai apsaugoti visas konflikto aukas ir palengvinti katastrofišką humanitarinę padėtį Gazos Ruože.

TRKK taip pat nurodė, kad nuolat ragina tuojau pat paleisti įkaitus.

2023 11 21 07:46
Spausdinti