Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 8 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
„Hamas“ pasirengusi pratęsti paliaubas dar keturioms dienoms
BNS
Scanpix
Gyventojai bando atstatyti namus Sderote (Izraelis).

„Hamas“ artimas šaltinis trečiadienį sakė, kad islamistų judėjimas yra pasirengęs dar keturioms dienoms pratęsti paliaubas, pagal kurias bus paleisti kai kurie Gazos Ruože laikomi įkaitai mainais į palestiniečių kalinius.

„Hamas“ informavo tarpininkus, kad nori pratęsti paliaubas keturioms dienoms ir kad judėjimas galės paleisti įkaitus iš Izraelio, kuriuos jis, kiti pasipriešinimo judėjimai ir kitos šalys laiko šiuo laikotarpiu, pagal galiojančių paliaubų sąlygas“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis.

Tarptautiniai tarpininkai trečiadienį toliau siekia pratęsti paliaubas Gazos Ruože, tikėdamiesi, kad teritoriją kontroliuojantys „Hamas“ kovotojai toliau paleidinės įkaitus mainais į palestiniečių kalinius ir suteiks ilgesnį atokvėpį nuo kovų. Priešingu atveju paliaubos baigsis trečiadienio vakarą.

„Hamas“ kovotojai apie 240 įkaitų pagrobė spalio 7 dieną, kai jie įsiveržė per Gazos sieną su Izraeliu. Remiantis žydų valstybės pateiktais skaičiais, nužudyta apie 1,2 tūkst. žmonių.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo oro, artilerijos ir karinį jūros puolimą, kad sunaikintų „Hamas“.

„Hamas“ vyriausybės Gazoje duomenimis, ten žuvo apie 15 tūkst. žmonių.

Izraelis sveikina dešimčių įkaitų paleidimą pastarosiomis dienomis ir žada laikytis paliaubų, jei „Hamas“ ir toliau paleidinės įkaitus. Tačiau kitas svarbus jo tikslas – sunaikinti 16 metų Gazos Ruožą valdančią ginkluotą grupuotę – gali būti nepasiekiamas.

J. Bideno administracija Izraeliui yra sakiusi, kad atnaujinęs puolimą jis turi veikti daug tiksliau, ypač pietuose. Toks požiūris vargu ar gali greitai paskatinti „Hamas“ pasiduoti, ypač didėjant tarptautiniam spaudimui dėl ilgalaikių paliaubų.

„Netrukus paaiškės, kiek toli pasirengusios eiti abi pusės, mainydamos įkaitus ir kalinius į pauzę, tačiau šiuo metu spaudimas abejoms šalims ir raginimas laikytis šio susitarimo yra stipresni už šaukimą grįžti į karą“, – socialiniame tinkle „X“ rašė buvęs Jungtinių Valstijų specialusis pasiuntinys Martinas Indykas.

Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas ir Izraelio žvalgybos tarnybos „Mossad“ vadovas Davidas Barnea antradienį Dohoje dalyvavo derybose dėl pauzių pratęsimo ir įkaitų paleidimo. Kataras atliko svarbų vaidmenį tarpininkavimo procese su „Hamas“, surengė derybas, kuriose taip pat dalyvavo Egiptas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šią savaitę vėl lankysis okupuotame Vakarų Krante ir greičiausiai paragins skelbti ilgesnes paliaubas.

Didžiojo septyneto (G 7) šalys, tarp kurių yra artimų Izraelio sąjungininkių, savo bendrame užsienio reikalų ministrų pareiškime ragino pratęsti humanitarinę pauzę, apsaugoti civilius gyventojus ir laikytis tarptautinės teisės.

„Gyvybės ir mirties klausimas“

Manoma, kad „Hamas“ vis dar laiko apie 150 įkaitų – pakankamai, kad paliaubos būtų pratęstos dar dviem savaitėms, remiantis dabartiniu susitarimu, pagal kurį kasdien paleidžiama po 10 įkaitų. Tačiau tikimasi, kad ji griežčiau derėsis dėl įkaitų išlaisvinimo ir tikriausiai pareikalaus paleisti palestiniečių kalinius, nuteistus už mirtinus išpuolius.

Antradienį per vėliausią apsikeitimą belaisviais buvo išlaisvintos devynios moterys, paauglys bei du tailandiečiai. Viena iš paleistų įkaičių – 17-metė su balta kalyte vardu Bella buvo pastebėta prie Raudonojo Kryžiaus greitosios pagalbos automobilio. Netrukus Izraelis paleido 30 palestiniečių kalinių.

Paliaubos, pratęstos dviem dienoms, turėtų baigtis po dar vieno apsikeitimo belaisviais trečiadienio vakarą.

Pagal paliaubų susitarimą išlaisvinta 60 izraeliečių, kurių dauguma atrodė sveiki, bet sukrėsti. Dar 21 įkaitas – 19 tailandiečių, vienas filipinietis ir vienas Rusijos pilietybę turintis izraelietis – buvo paleistas per atskiras derybas nuo paliaubų pradžios. Prieš paliaubas „Hamas“ paleido keturis įkaitus, o Izraelio kariuomenė vieną išgelbėjo. Kiti du įkaitai buvo rasti negyvi Gazos Ruože.

Po vėliausio apsikeitimo palestiniečių moterų ir paauglių, išlaisvintų iš Izraelio kalėjimų, skaičius išaugo iki 180. Dauguma jų buvo paaugliai, kaltinami svaidę akmenis ir padegamąsias bombas per susirėmimus su Izraelio pajėgomis. Kelias moteris Izraelio kariniai teismai nuteisė už pasikėsinimą įvykdyti mirtinus išpuolius. Palestiniečiai šventė žmonių, kurie, jų nuomone, priešinosi dešimtmečius trunkančiai Izraelio okupacijai žemėse, kuriose jie nori įkurti būsimą valstybę, paleidimą.

Dėl Izraelio vykdomo bombardavimo ir sausumos puolimo Gazos Ruože buvo perkelta daugiau kaip 1,8 mln. žmonių, t. y. beveik 80 proc. teritorijos gyventojų. Jungtinių Tautų duomenimis, dauguma jų ieškojo prieglobsčio pietuose.

Paliaubos leido gerokai padidinti pagalbos tiekimą į Gazos Ruožą. Kasdien į palestiniečių anklavą įvažiuoja 160–200 sunkvežimių su humanitarine pagalba. Beveik dvigubai daugiau humanitarinės pagalbos buvo pristatoma į anklavą prieš Izraelio ir „Hamas“ karą, nepaisant to, kad šiuo metu pagalbos poreikis yra gerokai didesnis. Žmonės, norintys apsirūpinti degalais ir kitomis būtiniausiomis prekėmis, turi dar prieš aušrą valandų valandas laukti ilgose eilėse.

Kadangi JT valdomos prieglaudos buvo perpildytos, daug žmonių buvo priversti miegoti gatvėse šaltu ir lietingu oru. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas pirmadienį perspėjo dėl siaubingų sąlygų perpildytose prieglaudose, sakydamas, kad „nuo ligų gali mirti daugiau žmonių nei nuo bombardavimų“.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad apie 111 tūkst. žmonių serga kvėpavimo takų ligomis, 75 tūkst. – diarėja, daugiau nei pusė jų yra jaunesni nei penkerių 5 metų amžiaus. Jis taip pat paragino siekti ilgalaikių paliaubų, pavadindamas tai „gyvybės ir mirties klausimu“.

Antradienį Izraelis ir „Hamas“ apkaltino vienas kitą dėl trumpo susišaudymo šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje, tačiau neatrodo, kad tai pakenktų paliaubų susitarimui. Palestiniečių kovotojai, kaip ir Libano „Hezbollah“, kurie nuo karo pradžios ne kartą apšaudė Izraelio pajėgas palei šiaurinę sieną, nutraukė Izraelio apšaudymą raketomis.

2023 11 29 15:32
Spausdinti