Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
„Hamas“ sutiko su siūlytomis paliaubomis, bet B. Netanyahu atkerta: eisime iki galo
IQ
Scanpix
Palestinietis Vakarų Krante protestuodamas degina čia atvykusio A. Blinkeno nuotrauką.

Iš pradžių paliaubų planas atkeliavo iš Paryžiaus. Su juo, šiek tiek pakeitę, sutiko Gazos Ruože esanti kovotojų grupuotė „Hamas“. Tačiau Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu trečiadienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje sutriuškino bet kokias palestiniečių viltis dėl paliaubų. Anot jo, diena po karo bus „diena be „Hamas“.

Kaip pranešė „Reuters“, „Hamas“ siūlė nutraukti karines operacijas ir pereiti prie laipsniško padėties švelninimo, nutraukti Izraelio vykdomą Gazos Ruožo blokadą, leisti perkeltiems Gazos Ruožo gyventojams grįžti namo ir padidinti humanitarinės pagalbos tiekimą. Paliaubos truktų 135 dienas. Per pirmas 45 paliaubų dienas „Hamas“ paleistų Izraelio įkaitus, jaunesnius nei 19 metų, taip pat senjorus ir sužeistus ar sergančius, per kitas 45 dienas – visus įkaitais laikomus vyrus. Izraelis mainais atsakytų iš kalėjimų paleisdamas per 1,5 tūkst. palestiniečių kalinių. Paliaubų planas Izraeliui buvo pateiktas per Egipto ir Kataro derybininkus.

Derybose dėl paliaubų aktyviai dalyvavo ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, šiuo metu viešintis Izraelyje ir susitikęs ir su Izraelio prezidentu Isaacu Herzogu, ir su premjeru B. Netanyahu, ir su Palestinos Administracijos prezidentu Mahmoudu Abbasu Vakarų Krante.

Tačiau nepaisant intensyvių Vakarų ir Vidurio Rytų valstybių pastangų, B. Netanyahu atmetė „Hamas“ paliaubų siūlymą, nors A. Blinkenas ir I. Herzogas teigė, kad jis tebėra peržiūrimas. B. Netanyahu trečiadienio spaudos konferencijoje teigė, kad „pergalė yra pasiekiama ranka“ ir kad nėra kitos alternatyvos, tik visiškai sunaikinti „Hamas“. „Eisime iki galo, – teigė Izraelio premjeras. – Nėra jokio kito sprendimo, tik visiška pergalė.“

2024 02 07 20:06
Spausdinti