Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


NATO PLĖTRA
Ilgai lauktas proveržis: Turkijos parlamentas patvirtino Švedijos narystę NATO
IQ
Scanpix
Turkijos parlamentas patvirtino Švedijos narystę NATO.

Turkijos parlamentas antradienį dar vienu žingsniu priartino Švediją prie narystės NATO.

Už švedų narystę balsavo 287 parlamento nariai, prieš – 55, dar keturi nariai susilaikė. Tačiau parlamento pritarimas dar nereiškia, kad Švedija iškart įsijungs į Aljansą – dar laukia oficialus Turkijos kaip valstybės narės patvirtinimas NATO, o šį žingsnį prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, turintis pasirašyti rafitikavimo dokumentus, taip pat gali užvilkinti.

Be to, neskaitant dabar jau ledus pralaužusios Turkijos, Švedijos narystei priešinasi ir Vengrija, o kada proveržio galima tikėtis čia, kol kas neaišku.

Švedijos prijungimas prie NATO reikštų labai reikšmingą Aljanso Rytų flango sustiprinimą – prisidėtų tūkstančiai karių, laivų, lėktuvų ir kitos karinės technikos, o Baltijos jūra galutinai taptų vadinamuoju NATO ežeru – Rusija būtų vienintelė prie jūros priėjimą turinti valstybė ne NATO narė, o jos laivai į Kaliningradą turėtų plaukti apsupti Aljanso vandenų.

Tikima, kad mainais už Švedijos narystės patvirtinimą Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas tikisi sėkmingo sandorio dėl amerikiečių F-16 naikintuvų.

2024 01 23 22:53
Spausdinti