Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


IRANAS
Inauguruojamas naujasis Irano prezidentas E. Raisi
BNS
Scanpix
E. Raisi.

Irano ultrakonservatyvių pažiūrų dvasininkas Ebrahimas Raisi antradienį bus inauguruotas naujuoju šalies prezidentu, šiitiškai respublikai išgyvenant ekonomikos ir sveikatos krizes, taip pat tvyrant įtampai santykiuose su Vakarais.

E. Raisi prezidento poste pakeis nuosaikių pažiūrų Hassaną Rouhani, kurio didžiausias pasiekimas yra 2015-aisiais Irano ir šešių pasaulio galių pasirašytas susitarimas dėl Teherano branduolinės programos.

Iškart po inauguracijos E. Raisi teks imtis branduolinių derybų, kuriose ieškoma būdų išgelbėti tą susitarimą, pakibusį ant plauko, kai iš jo vienašališkai pasitraukė Jungtinės Valstijos.

60-mečiui E. Raisi taip pat teks spręsti, kaip reaguoti į JAV, Jungtinės Karalystės ir Izraelio įspėjimus Iranui dėl žmonių gyvybių pareikalavusios atakos prieš tanklaivį. Teheranas griežtai neigia savo atsakomybę dėl šios atakos.

E. Raisi savo ketverių metų kadenciją oficialiai pradeda Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei patvirtinus jo pergalę.

E. Raisi birželį laimėjo prezidento rinkimus. Daugiau nei pusė rinkėjų tame balsavime nedalyvavo, kai daugeliui įtakingų politinių figūrų buvo uždrausta juose kandidatuoti.

Buvęs Irano teismų sistemos vadovas E. Raisi kritikuojamas Vakarų dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Inauguracijos ceremonija turi prasidėti 10 val. 30 min. (9 val. Lietuvos laiku) aukščiausiojo lyderio būstinėje Teherano centre, informavo valstybinė žiniasklaida.

Sostinės gatvėse aplink A. Khamenei būstinę ribojamas eismas. Dviem valandoms iki vidurdienio uždrausti vidaus skrydžiai į Teheraną ir iš jo.

Ketvirtadienį E. Raisi bus prisaikdintas parlamente, kuriam turės pateikti siūlomų vyriausybės narių sąrašą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 03 08:59
Spausdinti