Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


ISPANIJA
Incidentas Barselonoje atskleidė: kruiziniai laivai tapo nelegalios migracijos landa
Kostas Alėjūnas
Bendrovė
„MSC Cruises“ laivas Barselonos uoste.

Italų bendrovės „MSC Cruises“ kruizinis laivas antradienį įstrigo Barselonoje, kai paaiškėjo, kad 69 keleiviai iš Bolivijos keliavo su padirbtais dokumentais. Tarp sulaikytų asmenų yra 14 nepilnamečių.

Iš Santoso uosto Brazilijoje išplaukęs kruizinis laivas kelionę turėjo tęsti po kitus Viduržemio jūros miestus, tačiau pasiekę Barselonos uostą boliviečiai iš laivo išlipti negalėjo. 1,5 tūkst. keleivių dvi dienas praleido uždaryti sustabdytame laive.

Laivui plaukiant į Barseloną buvo pastebėta, kad dalis kruizu keliaujančių asmenų neturi dokumentų, tinkamų Šengeno erdvės sienai kirsti.

Šiandien skelbiama, kad dvi dienas laive praleidę turistai galės tęsti kelionę, o Bolivijos piliečiai buvo išlaipinti ir liks Ispanijoje, kol bus sprendžiamas jų repatriacijos klausimas.

Katalonų dienraštis „Ara“ cituoja sulaikytuosius, kurie skundėsi, kad su jais elgiamasi kaip su nusikaltėliais, nors iš tiesų jie esą tapo sukčių aukomis. Jie teigė, kad žinodami, kaip sudėtinga gauti vizą ambasadoje, nusprendė pasinaudoti internetinės agentūros paslaugomis. Už dokumentų tvarkymo procedūras ir kruizinės kelionės bilietą boliviečiai sako sumokėję nuo 6 iki 10 tūkst. JAV dolerių.

Bolivijos migrantai Ispanijoje sudaro didžiausią boliviečių bendruomenę Europoje ir antrą pagal dydį visame pasaulyje. Daugiausia boliviečių yra išvykę gyventi į Argentiną. Šiuo metu skaičiuojama, kad Ispanijos teritorijoje gyvena apie 240 tūkst. imigrantų iš Bolivijos.

Ispanų dienraštis „El País“ teigė, kad susiklosčiusi situacija turėtų kelti susirūpinimą teisėsaugos institucijoms, nes įtariama, kad kruiziniai laivai atveria kelią į Ispaniją neteisėtiems migrantams. Nelegaliai sieną kertančių migrantų problema Ispanijoje ypač opi pastaraisiais metais. Dėl krizių, su kuriomis susiduria Pietų Amerikos, Afrikos ir Azijos šalys, taip pat dėl pasaulyje vykstančių neramumų smarkiai išaugo skaičius žmonių, paliekančių savo namus ir iškeliaujančių ieškoti geresnio gyvenimo Vakarų šalyse. Dienraščio „La Nacion“ duomenimis, 2023 m. Ispanijoje užfiksuoti 56 852 neteisėtos migracijos atvejai, tai yra 82,1 proc. daugiau nei 2022 m.

2024 04 04 14:34
Spausdinti