Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


G 20
Indijos premjeras G 20 susitikime, kuriame dominuoja Ukraina, ragina siekti vienybės
BNS
Scanpix
N. Modi.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi ketvirtadienį paragino Didžiojo dvidešimtuko (G 20) šalis įveikti nesutarimus dėl Ukrainos, o susitikimo Naujajame Delyje atidaryme pareiškė, kad pasaulinis valdymas „žlugo“.

„Pastarųjų kelerių metų patirtis – finansų krizė, klimato kaita, pandemijos, terorizmas ir karai – aiškiai rodo, kad pasaulinis valdymas žlugo“, – sakė N. Modi įrašytame pranešime, kuriuo buvo pradėtas G-20 užsienio reikalų ministrų susitikimas.

„Susitikome didelio visuotinio susiskaldymo metu... Visi turime savo pozicijas ir požiūrius į tai, kaip šias įtampas išspręsti. Tačiau kaip pirmaujančios pasaulio ekonomikos šalys taip pat esame atsakingi už tuos, kurių nėra šioje salėje“, – teigė N. Modi.

Indija norėjo, kad šiemet pirmininkaudama G-20 daugiausia dėmesio skirtų tokiems klausimams kaip skurdo mažinimas ir klimato kaitos finansavimas, tačiau karas Ukrainoje kol kas užgožė kitus darbotvarkės klausimus.

Susitikime Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmą kartą nuo liepos mėnesio bus vienoje patalpoje, tačiau mažai tikėtina, kad jie susitiks.

Vakarų šalių delegatai baiminasi, kad Kinija svarsto galimybę tiekti ginklus savo sąjungininkei Rusijai, todėl jie pasinaudos užsienio reikalų ministrų aukščiausiojo lygio susitikimu, kad atgrasytų Pekiną nuo įsikišimo į konfliktą.

Dėl ilgalaikių Indijos saugumo ryšių su Rusija ketvirtadienio susitikimo šeimininkė atsidūrė keblioje diplomatinėje padėtyje, nes per pastaruosius metus atsisakė pasmerkti invaziją.

Tačiau Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sakė esąs įsitikinęs, kad Indija pasinaudos susitikimu, kad „priverstų Rusiją suprasti, jog šis karas turi baigtis“.

„Be abejo, šiandienos susitikimo sėkmė bus vertinama atsižvelgiant į tai, ką mums pavyks nuveikti šiuo klausimu“, – teigė jis trečiadienį žurnalistams.

Naujojo Delio aukščiausiojo lygio susitikimo kuluaruose J. Borrellis susitiks su Kinijos užsienio reikalų ministru Qin Gangu ir prašys garantijų, kad Pekinas nerems Rusijos karo veiksmų.

„Iki šiol Kinija aiškiai atsakė: „To nebuvo ir nebus“, tačiau turime išlikti budrūs“, – teigė su šiuo klausimu susipažinęs aukšto rango ES pareigūnas.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ praėjusią savaitę citavo aukšto rango diplomatą Wang Yi, kuris po susitikimo su S. Lavrovu ir prezidentu Vladimiru Putinu Maskvoje pareiškė, kad Pekinas yra pasirengęs „stiprinti strateginį koordinavimą“ su Rusija.

2023 03 02 10:00
Spausdinti