Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


PASAULIS 2024
Indonezija po Jokowi: vadovas pasikeis, politika turbūt nelabai
Sue-Lin Wong

Joko Widodo dešimtmetį Indonezijos prezidento poste baigia aukšta nata. Prie nepailstamai puoselėjamo viešo įvaizdžio prisidėjus stipriam šalies ekonominiam augimui, Jokowi (tokiu vardu jis žinomas) yra mėgstamas. Remiantis apklausomis, jo populiarumas laikosi apie 80 proc. Todėl nuo Jokowi daug priklausys, kas bus naujasis šalies vadovas, kai 2024-ųjų Valentino dieną trečia pagal dydį demokratinė pasaulio valstybė eis į rinkimus.

Prabowo Subianto, dabartinis gynybos ministras, apklausose pirmauja, o netoli nuo jo atsilieka Ganjaras Pranowo. Vis dėlto jie turi ne tik patraukti rinkėjus, bet ir įsiteikti Jokowi. Abu sakė, kad tęs kertinę jo politiką, įskaitant klestinčio Indonezijos nikelio sektoriaus plėtrą ir kitus ambicingus infrastruktūros projektus, ypač naujos sostinės statybas Borneo džiunglėse.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Nors oficialiai Jokowi neišreiškė palaikymo kuriam nors kandidatui, daugelis mano, kad jis remia P. Subianto. Akivaizdžiausias ženklas, kad vyriausias Jokowi sūnus Gibranas Rakabumingas pasirinktas kandidatu į viceprezidentus P. Subianto komandoje, Konstituciniam teismui (jo vyriausiasis teisėjas – Jokowi svainis) padarius išimtį ir leidus nepaisyti taisyklės, pagal kurią jaunesni kaip 40 metų asmenys negali balotiruotis į prezidentus ar viceprezidentus. G. Rakabumingas vienintelis iš spėjamų kandidatų neturėjo 40-ies. Daug stebėtojų pasmerkė tokią nutartį – ją pavadino nedemokratine ir nepotistine.

2024 01 25 18:10
Spausdinti