Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


STICHIJA
Indonezijoje išsiveržus ugnikalniui žuvo 13 žmonių, tūkstančiai bėgo nuo stichijos
BNS
Scanpix

Indonezijos Javos saloje šeštadienį netikėtai išsiveržus Semeru ugnikalniui, žuvo 13 žmonių, sekmadienį pranešė Nacionalinės gaivalinių nelaimių padarinių mažinimo agentūros pareigūnai.

Aukščiausio ugnikalnio Indonezijos tankiausiai apgyventoje saloje išsiveržimas vietos gyventojams buvo visiškai netikėtas. Ugnikalniui pradėjus spjaudyti aukštus ir tirštus vulkaninių pelenų debesis, tūkstančiai žmonių suskubo evakuotis iš pavojingos teritorijos, o šimtai šeimų buvo priverstos keltis į laikinus evakuacijos centrus.

Vulkaniniai pelenai storu sluoksniu užklojo mažiausiai 11 Lumadžango rajono kaimų, kuriuose gelbėtojai tebeieško išgyvenusiųjų.

„Dabartinis aukų skaičius yra 13-a. Gelbėtojai rado daugiau kūnų“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Nacionalinės gaivalinių nelaimių padarinių mažinimo agentūros atstovas Abdulas Muhari.

...

Agentūra taip pat išplatino pranešimą, kuriame nurodė, jog buvo sužeisti mažiausiai 57 žmonės, iš jų 41 patyrė nudegimus ir buvo hospitalizuotas.

Dėl Semeru išsiveržimo vietos tarnybos apribojo lankymąsi teritorijoje 5 km spinduliu aplink kraterį.

Į evakuacijos centrus siunčiama pagalba, įskaitant maistą ir veido kaukes.

Indonezija priklauso Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“ – sričiai, dėl tektoninių plokščių judesių pasižyminčiai dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

Šioje Pietryčių Azijos salų valstybėje yra beveik 130 veikiančių ugnikalnių.

2018 metų pabaigoje išsiveržus ugnikalniui sąsiauryje tarp Javos ir Sumatros salų įvyko povandeninė žemės nuošliauža, sukėlusi cunamį, nusinešusį daugiau kaip 400 žmonių gyvybių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 05 10:47
Spausdinti